De Rode Ridder - De Biddeloo-jaren integraal 4
DEEL 4 VAN INTEGRALE CYCLUS
IN ZEVEN DELEN
De Rode Ridder - De Biddeloo-jaren integraal 4
 
DE RODE RIDDER
De Biddeloo-jaren - Sword and Sorcery integraal 4
55. De Koraalburcht - 56. Mandragora - 57. De Verboden Berg - 58. De Toverspiegel - 59. De IJzeren Hand - 60. Sidarta

Karel Biddeloo
Standaard Uitgeverij | 236 p. | € 34,99 (HC)
Goede wijn behoeft geen krans
Wat waren we enthousiast toen een paar jaar geleden werd aangekondigd dat De Rode Ridder een integraal jasje zou aangemeten krijgen. Het was een nieuw ekennismaking met de oude verhalen van weleer. Willy Vandersteen als verhalenverteller en sterk studiowerk om de krappe deadlines te kunnen halen. Vandaag trakteert Standaard Uitgeverij ons op een vierde deel uit het Karel Biddeloo-tijdperk.

Biddeloo heeft De Rode Ridder inmiddels stevig in de vingers zitten en zowel de verhalen als het tekenwerk evolueren stilaan naar hun hoogste niveau. Het tekenwerk is misschien niet altijd even consistent en er waren in zijn tijd zeker meer getalenteerde tekenaars, maar het werk van Karel had iets bijzonders... Fantasyverhalen met een sterke cultfactor. De dynamiek in het tekenwerk, gecombineerd met zijn manier van vertellen en de keuze van een aantal boeiende sleutelpersonages, vormden een recept dat lang gesmaakt werd door een grote schare fans.

Deze vierde bundeling trakteert ons op zes verhalen die tijdloos meegaan binnen het fantasygenre. Uiteraard zal iedereen zijn voorkeur hebben, maar één album is legendarisch geworden: De Toverspiegel, waarin Johan voor het eerst kennismaakt met Galaxa en meteen smoorverliefd wordt... Legendarischer kan het voor een De Rode Ridder-fan niet worden.

De Toverspiegel mag er dan misschien bovenuit steken, de andere vijf verhalen behoren eveneens tot het betere werk uit de gehele reeks. Magische planten, een onderwaterrijk, Qrandar, een onoverwinnelijke ijzeren handschoen en een legendarische zwaardvechter vullen de wondermooie Galaxa aan in deze integraal die de fan ongetwijfeld zal verslinden.

Naar goede gewoonte krijgt de lezer ook een dossier vol kleine en grote weetjes over de reeks en Studio Vandersteen. Deze keer wordt voornamelijk ingezoomd op de deadlines van Karel Biddeloo en de hulp die hij aanvankelijk kreeg van zijn studiocollega's. De introducties bij elk album vormen de kers op de taart.

Kortom, opnieuw vakwerk en een reeks klassiekers uitgegeven in de vorm die ze verdienen. Hopelijk herhaalt Standaard Uitgeverij dit nummer nog eens met die andere Vandersteen-reeks, Robert en Bertrand, die in juni van start gaat als integrale reeks.
JACKY CORNELIS --- maart 2021

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: