Een Nacht in Rome 4
SLOT VAN TWEELUIK
LAATSTE DEEL VAN REEKS
Een Nacht in Rome 4
KLIK
voor andere strips van
Jim
EEN NACHT IN ROME 4
Jim
Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) | 120 p. | € 24,95 (HC), de SC met andere cover verschijnt in november
The never ending story
Valentijnstip. Een Nacht in Rome is de meest romantische strip van het laatste decennium. Raphael en Marie beleefden op hun twintigste een geweldige liefdesnacht. In hun euforie beloofden ze om deze te herbeleven op de veertigste verjaardag van Raphael. Oh ja, in Rome, de stad van de liefde. En ze deden het! Zonder melig, flauw of op sensatie belust te zijn, schreef Jim zo het perfecte liefdesverhaal voor de midlifecrisisstriplezer. En wat moest gebeuren, gebeurde. De stripwereld viel aan zijn voeten. Het tweeluik bleef jaarlijks zieltjes winnen met nog steeds vertalingen in andere landen en herdrukken, voor 200% terecht. Tot onze vreugde én ontgoocheling besloot Jim er een vervolg aan te breien.

Raphael en Marie zijn nu vijftig en hebben elkaar sinds de bewuste liefdesnacht niet meer gezien. Het leven heeft Raphael niet verwend, maar stilaan is hij er weer bovenop geraakt. Zijn vijftigste verjaardag mag hij vieren in de prachtige Romeinse stadsvilla van zijn werkgever. Hij laat al zijn vrienden overvliegen naar de liefdesstad voor een geweldig weekend. Het exuberante verjaardagsfeest is volop bezig, de alcohol vloeit rijkelijk, de sfeer is zwoel, maar de jarige Raphael wacht maar op één iemand: Marie. Zou ze komen? Zou ze hun belofte ook nu weer inwilligen? De deurbel rinkelt. Eén blik in de videofoon volstaat. Het is haar. Het. Is. Marie. Raphael rent naar beneden, maar als hij de deur opent, is Marie verdwenen. Wtf?

Kan je de perfectie kopiëren? Nee. En dat weet Jim best. De Fransman doet er alles aan om ons in zijn "tien jaar later"-vervolg te verrassen. Hij wisselt van invalshoek, laat de karakters van zijn hoofdpersonages fors evolueren, relativeert het vorige verhaal,... Maar hoe hard hij ook zijn best doet, de hoofdplot blijft dezelfde. Doen ze het of doen ze het niet? Erg is dat niet. Het hopeloze gevecht om ouder te worden te bestrijden met nostalgisch escapisme, voeren we uiteindelijk toch allemaal ooit eens. Bovendien hingen we door de gelaagde opbouw, aan Jims lippen. En dan zijn er nog de uitstekende dialogen. De toon is wat harder, maar de warme sfeer werkt uitermate verslavend. In dit tweede deel moet de zorgvuldige opgebouwde plot echter landen, en die landing is verrassend. Raphael en Marie zijn geen wulpse twintigers of nostalgische veertigers meer, maar ervaren vijftigers. Hun visie is anders, maar even correct. Het einde is mooi, realistisch maar vooral heel warm. Maar plots lijkt Jim te beseffen dat hij nog maar dertig pagina's heeft getekend en geschreven van zijn slotdeel. Hij lijkt niet zonder zijn heldin, een cameo van zijn echtgenote, te kunnen en breidt einde na einde aan het verhaal. Het lijkt een verhaal zonder einde. Een verhaal van loslaten en niet kunnen loslaten. We hebben hetzelfde gevoel als toen we als kleine jongen keihard een platte kei wegkeilden op een stilstaande waterplas. De eerste terugkaats was geweldig, maar hoe meer de kei stuiterde, hoe minder spectaculair het werd. En op het laatst veerde de steen nog even op om dan definitief naar de bodem te zinken. Zeven kaatsen, hadden we. Zeven potentiële eindes, alle even mooi, alle even verrassend en evenwaardig, met een geweldige laatste plons. Einde.

Het is goed dat ook deze memorabele nacht in Rome op zijn einde loopt. Zijn we er gelukkig mee? Misschien niet, maar ook wel. In onze gedachten leven we vooral voort op die ene nacht toen ze twintig jaar waren en vooral toen ze veertig werden. Het was mooi. Het is mooi.

De tweede cyclus van Een Nacht in Rome is een prima strip geworden. Ondanks de geweldige inspanning van Jim, blijven onze nostalgische gedachten echter steken bij het eerste verhaal. Het bevestigt alleen maar de recente én terechte klassieke status van het oorspronkelijke tweeluik.
WOUTER PORTEMAN --- januari 2021

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: