Boerke: Ontgoocheld
ALBUM MET GAGS
Boerke: Ontgoocheld
KLIK
voor andere strips van
Pieter De Poortere
BOERKE
Ontgoocheld

Pieter De Poortere
Nanuq | 56 p. | € 15,95 (HC)
Hereboerke
Boerke is zo een van die persoonlijkheden die niet in termen te vatten is. De ene keer handelt hij super empathisch, een volgende keer is hij een zelfingenomen opportunist. Soms lijkt hij verknocht aan zijn woonst, soms is hij een wereldburger. Eén ding is zeker: wat ook zijn persoonlijkheid is, zelden loopt iets zoals hij het wil. Dat maakt hem toch ietwat menselijk en herkenbaar. Een andere zekerheid is dat Boerke geen alledaags keuterboertje is. Zelden zie je hem nog op zijn velden. Een hereboer, dat is hij.

Een hereboer die met zijn tijd mee is. In een recent verleden keek hij nog kunst op een manier die zijn tijd ver vooruit was. Hoe eigenzinnig Boerke daar ook was, toch was wat gewenning merkbaar. Maar niet getreurd. Zo nu en dan zoekt een auteur (tijdelijk) andere horizonten op. Zoals onze hoofdredacteur in zijn bespreking van de tweede Boerke Bijbel aangeeft, startte Pieter De Poortere enkele andere projecten. Als gevolg geeft de tweede Boerke Bijbel bij momenten duidelijk blijk van een hervonden tweede adem. Dat die tweede adem afgedekt is door een mondmasker, omdat Pieter De Poortere enorm snel inspeelt op de actualiteit, kan enkel een surplus zijn.

De Poortere is al jaren een auteur die oog heeft voor al wat hip is. Nu streamingdiensten bol staan van superheldenfilms en -series, en Dating for Geeks (door Kenny Rubenis) aantoont dat in zowat elke (pop)culturele verwijzing een mogelijke grap verscholen zit, heeft De Poortere marktonderzoek genoeg. In Boerke Ontgoocheld duikt Vlaanderens ongelukkigste landbouwer in de pop culture. Het is Boerke ten voeten uit. De invalshoek lijkt ongeveer dezelfde als bij Boerke Kijkt Kunst, maar de grappen zijn merkelijk frisser en origineler, de thema's meer divers. Er wordt niet gelachen met het ondergoed van Superman, wel met dat van Batman. Iron Man is maar beter niet magnetisch, enzovoort. Ook buiten het domein van de superhelden valt te lachen. De Poortere vindt humor in Maus en steekt een donker kantje in het klimaatactivisme van ene Greta. (Hoe durft ie...) Boerke ist wieder da, energieker dan voorheen, zo lijkt het wel. Een nieuw album dat veel te snel 'leest', een themanummer voor Focus Knack — een thuismatch uiteraard — en een eigen animatieserie op Canvas. Wie Boerke had willen stoppen, komt jaren te laat. Dit ontgoocheld hereboerke dat graag de grenzen tart, met een geestelijke vader die (meestal) net op tijd aan de noodrem trekt, is een begrip en dat begrijpen we. En voor zij die nog twijfelen, Hoerke is dat intussen ook.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- maart 2021

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: