Winter 1709 integraal
GEBUNDELD TWEELUIK
Winter 1709 integraal
KLIK
voor andere strips van
Philippe Xavier


KLIK

voor andere strips van
Nathalie Sergeef
WINTER 1709 integrale editie
Philippe Xavier + Nathalie Sergeef
Daedalus | 112 p. | € 29,95 (HC)
De liefde van de man...
In 2018 publiceerde Daedalus het complete tweeluik Winter 1709 door Philippe Xavier en Nathalie Sergeef. Voor de integrale editie van februari 2020 recupereren we hieronder beide besprekingen van het tweeluik.

Deel 1
De liefde van de man gaat door de maag. Is die maag leeg, dan is liefde minder van tel in het hoofd van de achttiende-eeuwse man. In een hongerwinter, zoals die van 1709, komt daar ook nog eens dorst bij. Bloeddorst, opgewekt door de levering van een partij graan. De Spaanse Successieoorlog (1701-1713) woedt volop en voedsel is van cruciaal belang in het overleven en onderhouden van de troepen aan elke zijde van het conflict.
Scenariste Nathalie Sergeef, de echtgenote van Philippe Xavier, neemt een serieuze portie geschiedenis op haar bord en moet er behoorlijk op gekauwd hebben, maar verslikt zich niet. Dit is niet zomaar een hapklare brok, er valt namelijk flink wat info te verwerken. Sommige delen bevatten weinig tot geen tekst, enkele bladzijden verder staan dan weer tekstgedeelten die je best met een fris hoofd leest. Ter afwisseling is er een aanzienlijke hoeveelheid actie en kundig tekenwerk, dat goed communiceert met de tekst. Zo geeft de verhaalaanvang veel historische info mee, maar wordt het tempo onderhouden door het gebruik van lange smalle kaders. Ja, Philippe Xavier, die mee het verhaalconcept uitdacht, kan een stukje tekenen...
Dit is een verhaal voor geschiedenisliefhebbers. Dat er hier en daar een anachronisme in de historische geografie is geslopen, zullen enkel zij opmerken. Voor de minder historisch gerichte lezer, bevat dit album knap in beeld gebrachte actie, die met honger doet uitkijken naar het vervolg...

Deel 2
De strenge hongerwinter van 1709 teistert het land nog steeds. Toch sterven de Fransen niet langer van de honger. Voor ze beseffen verzwakt te zijn van de honger, sterven ze kansloos van de genadeloze koude. De tijd dringt dus voor Loys Rohan: de opdracht die hij van het hof kreeg, moet slagen. Die lading graan moet worden veilig gesteld, ongeacht de tegenstand. Loys Rohan gaat dus niet alleen een gevecht aan met hen maar ook met de tijd en de honger.
Het tweeluik Winter 1709 is een gezamenlijke inspanning van het echtpaar Philippe Xavier en Nathalie Sergeef. Bij het verschijnen van het openingsdeel waren het de tekeningen van Philippe Xavier die ons nieuwsgierig maakten naar dit verhaal. Het tweede deel gaat op de ingeslagen weg verder.
Mooi besneeuwde landschappen en flitsende zwaardgevechten beloofden het zout te zijn bij het gepeperd scenario van de strijd om voedsel tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1713). Nathalie Sergeef leverde de verwachte peper en toch bleven we wat op onze honger zitten. Er hadden nog iets meer kruiden in dit scenario gemogen. Iets pittigs waardoor het hele gebeuren ons wat langer had kunnen bijblijven. We misten dat beetje meer binding met de personages, dat tikkeltje meer diepgang dat alles op smaakt brengt... Dat ene extra ingrediënt dat van deze lekkere maar snelle hap een volwaardige maaltijd maakt.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- februari 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: