Wild West 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
Wild West 1
KLIK
voor andere strips van
Jacques Lamontagne


KLIK
voor andere strips van
Thierry Gloris
WILD WEST 1
Calamity Jane

Jacques Lamontagne + Thierry Gloris
Dupuis | 56 p. | € 8,50 (SC) • € 16,95 (HC)
Verantwoord leerrijk
Het Wilde Westen staat bol van de interessante figuren. Vaak lopen feit en fictie echter enorm uit elkaar. We worden de laatste jaren ruim bedeeld met fictieve westerns met helden die al dan niet gebaseerd zijn op klassiekers uit de filmwereld. Met Wild West ligt het helemaal anders. We volgen het leven van een echte westernlegende, Martha Cannary, beter gekend als Calamity Jane.

Als jong meisje werkt ze als poetsvrouw in het bordeel van Mister Hicks. Op een avond wordt Martha aangerand door een bekende van het bordeel. Buck Callahan komt tussenbeide en ontfermt zich over het meisje. De kosten van de verzorging zetten Martha in de schuld bij Hicks. De prostitutie lijkt zo nog de enige uitweg. In hetzelfde dorpje is echter nog een andere westernlegende aangekomen: (Wild) Bill Hickok, revolverheld, premiejager en vermaard gokker. De wegen van Bill en Martha kruisen elkaar voor het eerst wanneer Martha hulp vraagt aan de premiejager om met haar aanrander af te rekenen.

Voor ons oordeel kunnen we snel to the point komen. Het is niet gemakkelijk om waargebeurde feiten om te zetten in een flitsend scenario. Scenarist Thierry Gloris is er echter in geslaagd om de lezer te betrekken in de uitzichtloze miserie van een jong meisje in het Wilde Westen. Dit eerste deel handelt over de minder bekende jonge jaren van Calamity Jane. Bedoeling is uiteraard om stilaan op te bouwen en ons een beeld te geven in de psyche van Martha en Bill Hickok. Missie geslaagd.

Het tekenwerk van Jacques Lamontagne is zeker niet virtuoos te noemen, maar wel bijzonder sfeervol (en ja, het betreft een grauw sfeertje). Wie aan Bill Hickok denkt, denkt aan de HBO-serie Deadwood. Niet alleen zal die plaats nog aan bod komen, bovengenoemde televisieserie heeft het westerngenre een nieuw elan gegeven en dat is de auteurs niet ontgaan. Voor de westernliefhebbers is dit een verantwoord leerrijk tussendoortje!
JACKY CORNELIS --- februari 2020