Wika 3-4
LAATSTE DELEN
Wika 3-4
KLIK
voor andere strips van
Olivier Ledroit


KLIK
voor andere strips van
Thomas Day
WIKA 3-4
3. De Vloek van Megg - 4. De Glorie van Pan

Olivier Ledroit naar Thomas Day
Dark Dragon Books | 56 p. | € 19,95 (HC), de SC's verschijnen later
Artbook
Niet langer met Thomas Day als co-scenarist, maar naar het idee van Day's personages en wereld voltooide Olivier Ledroit in zijn eentje de fantasyreeks Wika. Had-ie niet moeten doen, want we raakten volledig de draad kwijt door een teveel aan (zwakke) elementen die vooral voor visueel vulsel moeten zorgen. Het is een weerkerende valkuil voor fantasy-auteurs die te veel willen vertellen en laten zien in de door hen gefantaseerde wereld. En toch genoten we uitermate van beide slotalbums (die in het Frans in één dik album verschenen).

We kunnen aannemen dat Ledroit liever voor zichzelf schrijft om te kunnen excelleren in wat hij ontzettend goed kan, dan iemand anders te laten bepalen wat hij moet tekenen. Excelleren doet hij zeker. Werkelijk elke pagina is een tot in alle hoeken en gaten volgetekend kunstwerkje. Dit doen weinigen hem na. In deel 3 moet je een tijd lang het album een kwartslag draaien om verticaal opgebouwde pagina's te kunnen lezen. Deel 4 verbluft nog meer, met onder andere het huis van meester-ingenieur Henson (een knipoogje naar Jim Henson en diens poppenfilm The Dark Crystal), het arsenaal van de kobolden, de aanval van de dwergenlegers, de stad Avalon en als toemaatje een uitklapbaar festijn op vier naast elkaar liggende pagina's. Het is allemaal weer-ga-loos getekend. De inhoud interesseerde ons deze keer dus minder, maar het maakt ons niks uit, we zagen dit op den duur als een artbook waarin een fantasywereld zich ontvouwt met talrijke personages.

De oorlog eindigt in verlies met nieuwe hoop. Ledroits dochter, die hij als voorbeeldlezer inbeeldde, kan trots zijn op haar papa. Hij zal haar het verhaal echter een paar keer duidelijker moeten vertellen.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: