Vrijwillig Dood
COMPLEET VERHAAL
Vrijwillig Dood
KLIK
voor andere strips van
Steffen Kverneland
VRIJWILLIG DOOD
Steffen Kverneland
Scratch Books | 112 p. | € 24,90 (HC)
You want it darker*
En plots is Odd Kverneland, de vader van de auteur, er niet meer. Op een avond ging hij niet naar huis, sloeg in enkele grote slokken een fles Smirnoff achterover, zette zich in de rode Volvo en wachtte geduldig. Hij wachtte tot het koolstofmonoxide van de uitlaat zijn werk deed en hij zich over niks nog zorgen moest maken. Hij had gewacht tot zijn jongste zoon achttien werd en op eigen benen kon staan. Hij had erover nagedacht, hij kon vertrekken.. Achteraf bekeken waren er wel signalen die in de richting wezen van dit definitieve eindpunt, maar da's in hindsight altijd nogal gemakkelijk. Vader Kverneland dronk veel en kon wel eens in een melancholische bui verzanden. Hij zat ook even in een psychiatrische instelling en daarna was hij nooit meer dezelfde: hij leed aan een endogene depressie had de dokter hem verteld en daar had hij vrede mee.

Maar dan: het leven gaat verder voor de familie Kverneland. Zoon Steffen houdt zich stoer en probeert te doen alsof er niks aan de hand is, maar diep in zijn binnenste rommelt het en is het alsmaar blijven rommelen. Zo dook de verdwenen papa al mondjesmaat op in zijn (niet vertaalde) biografie Slyngel uit 2002. Toch duurde het tot de auteur de vijftig gepasseerd was en zelf vader werd voordat hij erin slaagde om de worsteling met zijn innerlijke demonen tot een goed einde te brengen en de definitieve biografie van zijn vader in krachtige tekeningen te vatten. Kverneland dook in zijn eigen herinneringen, spitte dozen met foto's door en kon ook rekenen op de hulp van een neef om enkele hiaten uit de familiegeschiedenis te dichten. Hij slaagt er zo in om een sereen verhaal te schrijven waarin de twijfels de bovenhand houden, maar waar geen plaats is voor verwijten. Hij heeft zichzelf de tijd kunnen gunnen om de scherpe kantjes eraf te vijlen en maakt er zo een louterende vertelling van die niet alleen hemzelf, maar ook de lezer tot introspectie noopt.

Ook grafisch gezien is deze Vrijwillig Dood een hele krachttoer geworden. Kverneland maakt er een heuse mixed media van met foto's, donkere aquarellen, knipsels uit eerder werk en tekeningen in zijn geheel eigen undergroundachtige hoekige stijl. Alleen al over de beklijvende cover kun je een hele boom opzetten.

Nu de dagen weer volop aan het lengen zijn, heb je begrijpelijkerwijs eerder nood aan wat luchthartiger materiaal. Dit is donkere stuff, maar wel van zo'n superieure kwaliteit dat ze op elke boekenplank een plaats verdient.

* © Leonard Cohen.
MARIO STABEL --- maart 2020