Vluchtige Ontmoetingen
COMPLEET VERHAAL
Vluchtige Ontmoetingen
KLIK
voor andere strips van
Dany


KLIK
voor andere strips van
Denis Lapière
VLUCHTIGE ONTMOETINGEN
Dany + Denis Lapière)
Dupuis (Vrije Vlucht) | 72 p. | € 19,95 (HC)
# Et tu, Dany?
De frisse verschijning Duifje Vleugelslag, de felle amazones van Troy, de minnaressen van Dracula, de historisch blonde Angelique en nog meer verrukkelijke wezens die ons rooie oortjes bezorgden: ze zijn allen aantrekkelijke tekenpennenvruchten van hun geestelijke co-ouder Daniel Henrotin, aka Dany, die al ruim een halve eeuw een vaste waarde is in de vaderlandse stripgeschiedenis. En heus niet alleen vanwege zijn rondborstige lijnvoering. Zijn met Jean Van Hamme gemaakte (en eind jaren 1970 revolutionaire) one-shot Een Avontuur zonder Helden bijvoorbeeld maakte op ons meer indruk dan alle Vlaamse familiestrips bij elkaar.

Bij Dany weet je wat je in handen hebt: zelfs zonder sterk verhaal toch altijd schitterende tekeningen, met veel aandacht voor vrouwelijk schoon. Maar tijden veranderen: met al wat #metoo aan antiseksistisch bewustzijn opwekte, zou een oude krokodil als Dany weleens door woke striplezers scheef bekeken kunnen worden. Het is dan ook opvallend dat uitgerekend Dany, op scenario van de ervaren en gewaardeerde Denis Lapière, precies in dat kader een one-shot pleegt. Geeft de oude vrouwenzot uiteindelijk toe aan de politieke correctheid? Was hij al die jaren dan incorrect bezig en kruipt hij hiermee door het stof? Verzaakt hij aan zijn verleden en pleegt hij een geestelijke vadermoord? Ook gij, Dany? You too?

Natuurlijk niet! Vluchtige Ontmoetingen mag dan wel de interessante confrontatie beschrijven tussen een oude charmeur, die als fotograaf over de hele wereld harten brak, en een jonge vrouw die in een storm op zijn Normandische eiland strandt en daar niet zo toevallig belandt, het album is als vanouds een streling voor het oog van de liefhebber van Dany's forte. We bedoelen natuurlijk het woeste en onstuimige natuurgeweld en natuurschoon dat hij op papier zette. Of wat dacht je? (Overigens, ook jongedames zijn een vorm van natuurschoon, waar je net zo respectvol mee omgaat.)
KOEN DRIESSENS --- juni 2020