Het Verzet 1-2
DEEL 1 EN 2 VAN VIERLUIK
Het Verzet 1-2
KLIK
voor andere strips van
Claude Plumail


KLIK
voor andere strips van
Jean-Christophe Derrien
HET VERZET 1-2
1. De Oproep - 2. De Kwade Wind

Claude Plumail + Jean-Christophe Derrien
Dark Dragon Books | 48 p. | € 9,95 (SC)
In dubio
Drie jonge mensen — een verloofd koppel en een toevallige passant — slaan samen op de vlucht voor de snel oprukkende Duitsers die spoedig La douce France onder de voet dreigen te lopen. Een vlucht met impact. De oorlogssituatie verstoort een normale levensloop, maar toch blijven de drie jongelui elkaar ontmoeten. Ze hebben elk hun eigen manier om met de nieuwe realiteit en de bezetter om te gaan, maar hun levens blijven verbonden.

Er zijn al tig verhalen over de Tweede Wereldoorlog en het verzet geschreven. Opvallen in die verhaalcategorie is verdomd niet eenvoudig meer. Dat moet ook scenarist Jean-Christophe Derrien hebben ondervonden. Als je hoofdpersonages twee mannen en één vrouw zijn, is de verleiding groot om het scenario één bepaalde richting uit te sturen. Ook Derrien lijkt blindelings in die clichéval te gaan trappen, al houdt onderschrijvende in deze bewering nog een slag om de arm. Het Verzet maakt verschillende tijdssprongen en dus is het mogelijk dat Derrien alsnog origineel uit de hoek komt. Van de man is weinig werk vertaald, maar een volslagen onbekende is hij niet. Voor de collectie Getekend schreef hij Miss Endicott, dat getekend werd door Xavier Fourquemin. Recent bracht Silvester nog Derriens Frigiel en Fluffy uit, met het computergame Minecraft als inspiratiebron. Deze scenarist gaat verrassende keuzes dus niet automatisch uit de weg.

Claude Plumail ken je mogelijk van Het Rijk, De Macht der Runen of Cyberkiller. Hij kiest voor aangenaam afwisselende kadreringen, maar is verder niet de meest technische tekenaar van het pak. Wij hebben alvast even aan zijn stijl moeten wennen, maar slaagden daar uiteindelijk wel in.

Dark Dragon Books brengt de eerste twee delen van dit vierluik tegelijk uit. Dat kan een slimme zet zijn. Het niet-lineaire verhaal geeft immers maar stap voor stap zijn geheimen prijs. Dat hopen we tenminste. Omdat we dus alsnog verrast kunnen worden, stellen we ons eindoordeel graag nog even uit.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- juli 2020