Het Vel van de Beer 2
COMPLEET VERHAAL
Het Vel van de Beer 2
KLIK
voor andere strips van
Oriol Hernández


KLIK
voor andere strips van
Zidrou
HET VEL VAN DE BEER 2
Oriol Hernández + Zidrou
Blloan | 64 p. | € 16,95 (HC)
Variëren in stijl
Augustus loopt langzaam op zijn einde. Montale, zijn bekoorlijke vrouw en hun bijna zestienjarige zoon Andrea rijden in een machtige cabrio-oldtimer door de betoverende Toscaanse velden. De picknickmand staat netjes naast hen. Het is een mooie dag. Enkele ogenblikken later ziet hun wereld er compleet anders uit. Twee criminelen laten de wagen stoppen en Montale wordt koudweg neergeschoten. Wat later wordt Andrea's moeder voor zijn ogen verkracht. Kort nadien sluiten de maffiosi de verbouwereerde tiener op in de koffer van de Alfa Romeo. Twee schoten. Een reusachtige man opent het kofferdeksel. De maffiosi liggen dood in het gras. Andrea valt schokkend zijn redder in zijn armen. Signor Damiani — zijn vrienden noemden hem Orso of "beer" — neemt de jongen plichtsbewust mee naar zijn huis. Daar stelt hij Andrea voor aan zijn vrouw, zijn zoon Aurelio en zijn dochter Natalia. Het was voor Andrea liefde op het eerste gezicht. Het is een mooie, bizarre dag.

Acht jaar geleden was Het Vel van de Beer het orgelpunt van de nieuwe, volwassen weg die Dokus-scenarist Zidrou had ingeslagen. Het prachtig geschreven one-shot over een maffiabaas flirtte met gratuit geweld, pure romantiek en de verraderlijke strijd om volwassen te worden. Het Vel van de Beer werd een instant topper die je ool nu nog van je sokken slaat.

Vandaag worden we verrast door Het Vel van de Beer deel 2. Het is alles behalve een vervolg, maar wel een variatie op het eerste deel. Ook nu speelt de maffia een vooraanstaande rol. Ook nu wordt een jongeman onder de vleugels genomen van een oudere man en ook nu is een kalverliefde de snelste weg naar de slachtbank. Dit afgerond verhaal is een prima variant geworden en een van de beste Zidrous van de laatste jaren, maar het blijft een variant. We staan nog in onze sokken.

Grafisch blijft Spanjaard Oriol Hernández
ons wel verrassen. In een soort uitgepuurde Nicolas de Crécy-stijl laat hij de meest karikaturale personages op je los zonder dat hij ook maar een seconde verliest aan geloofwaardigheid. Bovendien heeft hij er nu een extra laagje "art brut" aan toegevoegd die het verhaal alle eer aandoet. Straffe tekenaar.

We verkopen het vel van de beer niet op voorhand — ja, deze koppen we zelf wel binnen —, maar het zou ons toch verrassen mocht deze herneming niet hetzelfde succes kennen als de eersteling. Een knap scenario, geweldige tekeningen en machtige dialogen. Meer heb je niet nodige om een winner te maken. Alhoewel, een liefdesverhaal heeft altijd een verliezer, niet?
WOUTER PORTEMAN --- maart 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: