De Vampier van Barcelona
COMPLEET VERHAAL
De Vampier van Barcelona
 
DE VAMPIER VAN BARCELONA
Jandro González + Miguel Ángel Parra / Iván Ledesma
Dark Dragon Books | 120 p. | € 24,95 (HC)
De donkere kant van de mens
Er heerst stilte in de straten van Barcelona en binnen de gemeenschap leeft een angstige sfeer. Er waart een golf van kinderverdwijningen — hoogstwaarschijnlijk kinderondervoeringen — door de stad. Inspecteur De Prat tracht uit te zoeken hoe de vork in de steel zit.

Het jaartal? 1912. De Londense, maar wereldwijd roemruchte, Jack The Ripper-moorden behoorden nog maar een goede twintig jaar tot de geschiedenis. Geen wonder dus dat dit Barcelonees mysterie zowel volle aandacht als bezorgdheid meekreeg.

Wanneer de Vampier van Barcelona uiteindelijk ontmaskerd wordt, zijn het hoe en vooral het waarom een haast even groot vraagteken. Dat leidde tot speculatie, complottheorieën, en mythevorming, die tot op vandaag doorloopt. Net omdat er zoveel feiten onzeker zijn, hebben scenaristen Miguel Ángel Parra en Iván Ledesma iets meer vrijheid om het waargebeurde verhaal over te brengen. Daar maken ze dankbaar gebruik van. Waarschijnlijk is dat de reden waarom dit verhaal niet als een strikte biografie aanvoelt. Het heeft alleszins niet de rigiditeit van dat genre. Tegelijk is er ook geen te grote inbreng van fictie. Valt deze strip daarom tussen twee stoelen, of is het net een geslaagde mengvorm? Dat mag iedere lezer voor zichzelf uitmaken.

De grafische stijl past bij het verhaalthema. Jandro González laat donkere kleuren overheersen en beeldt de Vampier van Barcelona af met onnatuurlijk zwarte ogen. De close-ups van de personages zijn dikwijls wat grotesk, uitvergroot of van angst verwrongen. Wat stuk voor stuk past bij het verhaal.

Of het verhaal bijblijft zal voor iedereen anders liggen. Zeker lijkt wel dat de sfeer van dit album dat wel zal doen.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- maart 2020