Stripspeciaalzaak.be > USS Constitution 1
Stripspeciaalzaak.be > USS Constitution 1
KLIK
voor andere strips van
Franck Bonnet
USS CONSTITUTION 1
Aan Land Heersen Vaak Strengere Wetten dan op Zee

Franck Bonnet
Glénat | 64 p. | € 17,95 (HC)
Striproman op zee
De oorspronkelijke USS Constitution was een van de eerste zes fregatten van de United States Navy en werd in 1797 te water gelaten. Sinds 1997 ligt het in de haven van Boston, maar het heeft zijn sporen verdiend in onder andere de oorlog met Groot-Brittannië in 1812. Schrijver en tekenaar Franck Bonnet richt zich op een eerdere fase van de USS Constitution, namelijk in de periode vanaf 1803 wanneer het schip deelneemt aan de oorlog tegen de Barbarijse zeerovers die Amerikaanse handelsschepen bedreigen in de Middellandse Zee.

Toen we voor het eerst vernamen dat het zich afspeelt op een bestaand schip vonden we het een onnodige beperking, want we weten nu al dat het schip nooit zou zinken. Maar net als bij zijn eerdere reeksen Atilla, Mijn Geliefde... en meer recent De Piraten van Barataria bewijst Bonnet een vakman te zijn die zich goed raad weet met bestaande situaties en hier toch een goed verhaal van kan maken. Voor Atilla, Mijn Geliefde... verzorgde Jean-Yves Mitton het scenario en Marc Bourgne gaf richting aan de koers van de piraten uit Barataria. Dat Bonnet kan tekenen, wisten we al, maar nu overtreft hij zichzelf wederom op grafisch - en vertelgebied. Schepen tekenen is duidelijk zijn sterke punt en liefhebbers van dit genre zullen dit zeker beamen. Ook als je geen kenner bent van houten schepen is dit eerste deel van USS Constitution zeker de moeite waard.

Het album is eerder een striproman dan een spannend avonturenverhaal, maar het verhaal leest prettig weg en de onderhuidse spanning wordt steeds beter opgebouwd. Het gekozen personage van Pierre-Mary Corbières is een interessant uitgangspunt en er wordt een goede verdeling gemaakt van flashbacks over zijn jeugd en zijn bestaan aan boord van deze goed uitgeruste driemaster.

We waren al een fan van Bonnets tekenwerk, maar na het lezen van dit album zijn we dat nog meer. Zelden een dergelijke afwerking van schepen gezien, maar ook zijn personages en achtergronden zijn nog beter dan we al van hem gewend waren. De inkleuring van Isabelle Charly is ook een toegevoegde waarde voor de sfeer van het verhaal.

Enig minpunt vinden we de te lange en nietszeggende ondertitel, ook de cover is wat nietszeggend. De coverillustratie van deel 2 heeft heel wat meer impact. Zodra je het album openslaat begint echter de grote reis van de USS Constitution. De belevenissen van Pierre-Mary Corbières zullen wij zeker blijven volgen.
DAI HEINEN --- juni 2020