USA über Alles 19-2-3
COMPLETE REEKS
USA über Alles 19-2-3
KLIK
voor andere strips van
Maza


KLIK
voor andere strips van
Jean-Pierre Pécau

KLIK

voor andere strips van
Fred Blanchard
USA ÜBER ALLES 1-2-3
1. Project Aurora - 2. Basis 51 - 3. De Rode Schaduw

Maza + Jean-Pierre Pécau met assistentie van Fred Blanchard
Daedalus | 56 p. (deel 1-2) • 64 p. (deel 3) | € 7,95 (SC) • € 19,95 (HC)
Klepel
We geven het onmiddellijk toe. Zet een Wunderwaffen (ook al is het geen ex-nazitoestel) op de cover en we zijn al voor 90% verkocht. Zeker als deze van de hand is van de gerenommeerde Amerikaanse schilder Roy Grinnell. Je kan het vergelijken met de covers van Jean-Yves Delitte in de reeks De Grote Zeeslagen.

Scenarist Jean-Pierre Pécau heeft al wat ervaring met het schrijven van een uchronie (Uur U, Empire,...), een genre dat de schrijver de vrijheid geeft om een eigen invulling te geven aan de geschiedenis, deels gebaseerd op echte historische feiten en personages. In dit drieluik is de premisse dat eind 1944 de nazi's aan het Westfront capituleerden om samen met de Amerikanen, Fransen en Britten een alliantie te vormen tegen het rode gevaar van de Russen. De oorlog sleept echter (te) lang aan en de hoop wordt gevestigd op een nieuwe superbommenwerper: de Thunderbird of project Aurora. Die zal in staat zijn om onder andere dankzij zijn snelheid ongehinderd Moskou en andere steden te vernietigen met atoomwapens.

Hoofdpersonage is Nicolas Charlier, oud lid van de jachtvlieggroep Normandie die in de Tweede Wereldoorlog met succes aan de zijde van de Russen tegen de nazi's vocht. Charlier is volgens ingenieur Bloch de enige vlieger die de Thunderbird kan besturen en wanneer hij opduikt aan de Finse grens (na gevangen gezeten te hebben in Rusland) wordt dit toch als té toevallig beschouwd door de Westerse geheime diensten. Is hij een Russische spion of niet? En zal hij met de Thunderbird mogen vliegen?

Wel, in deel 3 kom je alles te weten, maar als je de voorgaande delen 1 (Project Aurora) en 2 (Basis 51) niet hebt gelezen of herlezen, zal je wel de klepel horen, maar niet weten waar hij hangt. En dat zou jammer zijn, want het verhaal is goed opgebouwd met een mooie mix van luchtgevechten, politieke intriges en de liefde voor Sturmovik-pilote Ludmilla.

Natuurlijk hebben we de klassieke pluim voor tempotekenaar Maza (die intussen ook nog Wunderwaffen en Lady Spitfire tekent of tekende). Hij levert schitterende grond- en luchtgevechten, maar — de eeuwige kritiek op luchtvaartreeksen — zijn personages zijn te slordig weregegeven. Niet zelden moeten we terugbladeren om te weten wie er nu eigenlijk aan het woord is.

Is het nu de moeite om je dit drieluik aan te schaffen? Ja! We krijgen een redelijk realistische geschiedenis-herschrijving (zelfs JFK en Boris Jeltsin hebben een rolletje), verrijkt met heel wat oorlogsscènes voor de liefhebbers.

Nog dit, USA über Alles is blijkbaar een (fictieve) roman van Ferdinand Céline. Totaal detail in het verhaal, maar toch de titel. Marketing is en blijft een wondere wereld.
JOHAN DECLOEDT --- november 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: