U-47 11-12
COMPLEET TWEELUIK
U-47 11-12
KLIK
voor andere strips van
Gerardo Balsa


KLIK
voor andere strips van
Mark Jennison
U-47 11-12
11. Krijgsgevangenen - 12. Breekpunt

Gerardo Balsa + Mark Jennison
Dark Dragon Books | 48 p. | € 19,95 (HC)
Recht door zee
Alsof het nog niet genoeg is om je maandenlang opeengepakt onder de waterspiegel te begeven met torpedojagers en bommenwerpers boven het hoofd, moet de bemanning van de U-47 dat ook nog eens clandestien doen. Niet alleen de geallieerde strijdkrachten mogen immers van hun bestaan niet afweten, de Duitse admiraliteit houdt het overleven van de illustere duikboot ook nog steeds verborgen voor de SS-top. Die druk op de bemanning zet de zenuwen op scherp, zeker wanneer een nieuwe dekofficier aan de bemanning wordt toegevoegd. Wordt hij de kink in de geoliede commandokabel? En wat wanneer een reddingsoperatie op touw moet worden gezet?

Al in deel 11 valt de steeds hardere toon in deze degelijke duikbootreeks op, en dat wordt nog nadrukkelijker in deel 12, wanneer kapitein Prien bovenop de gevolgen van zijn eerdere beproeving zaken onder ogen krijgt die hem doen twijfelen aan de zaak waarvoor hij strijdt. De kapitein, die altijd zo recht door zee was, houdt nu dingen voor zijn bemanning verborgen en lijkt in de vervolgdelen voor een keuze te staan. Of dat een kantelpunt wordt of een echt breekpunt, valt nog even af te wachten.

Scenarist Mark Jennison speelt in op de gewenning bij de lezer — net zoals die er is bij de bemanning — om die dan plots bruusk weg te halen (in deel 12). Niets is zeker. Maakten we in onze duobespreking van deel 7 en 8 al gewag van gewenning, dan is hier (eindelijk misschien) het begin van de plottwist die we al even verwachtten.

Mooi synchroon met de andere verhaaltoon zijn ook de tekeningen van Gerardo Balsa harder — lees: grafisch meer expliciet. Net voor de vervaarlijke U-Boot overspoeld zou worden door de golven der gewoonte, komt hij boven het schuim drijven om hopelijk weer voldoende zuurstof te tanken voor de vervolgdelen. Welke koers het metalen monster hierna zal varen, zullen we spoedig kunnen ontdekken.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- oktober 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: