Twee Jaar Vakantie 3
LAATSTE DEEL
Twee Jaar Vakantie 3
KLIK
voor andere strips van
Hamo


KLIK
voor andere strips van
Frédéric Brrémaud

KLIK

voor andere strips van
Philippe Chanoinat
TWEE JAAR VAKANTIE 3
Hamo + Frédéric Brrémaud / Philippe Chanoinat naar de roman van Jules Verne
Dark Dragon Books | 48 p. | € 9,95 (SC)
Amusant
Onlangs verscheen het derde en tevens laatste deel van Twee Jaar Vakantie, gebaseerd op een roman van Jules Verne. Het verhaal begint in het eerste deel met elf jongens in de leeftijdscategorie acht tot dertien jaar uit Auckland (Nieuw-Zeeland) die samen op een schoener zaten die losraakte uit de haven. Ze komen in een storm terecht en ze stranden uiteindelijk op een onbewoond eiland in de Stille Oceaan. Ze moeten zich organiseren om te overleven en hulp te vinden. De vakantie die eerst zo'n zes weken zou duren, wordt uiteindelijk een uitstapje van twee jaar. Op het eiland Chairman ontstaat rivaliteit, maar de jongens leren elkaar ook heel goed kennen. Daarnaast beleven zij avonturen en er zijn ook heel wat geheimen te ontdekken.

Hamo (De Wilde Vlucht, Special Branch) tekende de drie delen op scenario van Frédéric Brrémaud en Philippe Chanoinat. Maar liefst acht pagina's duurt de storm, die uiteindelijk gaat liggen, waarna we een terugblik krijgen en we te lezen krijgen hoe de jongens op het schip terechtkwamen en hoe ze hun leven leidden op de kostschool in Auckland.

De tekenstijl hangt een beetje tussen de Klare Lijn en realisme en de inkleuring bestaat uit pastelachtige tinten. Dit past bij een klassieke strip zoals deze. Het gaat hier meer om een jeugdstrip dan om een strip voor volwassenen. De karakters van de jongens worden niet heel erg uitgediept. Toch is het amusant om te lezen, waarbij de vraag rijst of het verhaal niet in twee delen gevat had kunnen worden in plaats van drie. De delen zijn ook los van elkaar te lezen, het verhaal is goed te begrijpen zonder de andere delen te kennen.

Hoe loopt het af? Verrassend? Dat zal de lezer zelf moeten bepalen. In ieder geval waren er drie delen voor nodig om dit verhaal te vertellen. Dan was een wat minder abrupt einde wenselijk geweest.
KEES VERHULST --- september 2020