Terug naar Aldebaran 3
LAATSTE DEEL VAN DE CYCLUS
Terug naar Aldebaran 3
KLIK
voor andere strips van
Leo
DE WEREKDEN VAN ALDEBAREN: TERUG NAAR ALDEBARAN 3
Leo
Dargaud | 64 p. | € 8,50 (SC)
Kimono
Deze vijfde cyclus in De Werelden van Aldebaran telt slechts drie delen. Is dat omdat Leo het verhaal algauw zelf beu was? We hadden ook meer verwacht van de vereniging van het dynamische duo Kim en Manon. De Kimanon is meer een Kim-o-no geworden.

Niet dat dit slot van Terug naar Aldebaran, of de hele trilogie, zo tegenvalt. Zeker niet. Je blijft ook in deze cyclus tot het eind geboeid door de vreemde biosferen, de raadselachtige gebeurtenissen en het groeiend aantal personages. Dé hamvraag op de planeet Samarlis, waar Kim en co. zijn gestrand door de sabotage van de poort tussen de twee werelden: keren ze nog wel terug naar Aldebaran? Niet zo spannend eigenlijk, want uiteraard ga je ervan uit dat ze er weer weg raken. Maar aan Kim of Manon heeft het niet gelegen dit keer. Meer dan ooit tevoren zijn ze passief, noodgedwongen vleugellam, een speelbal van hogere krachten die letterlijk scheppinkje spelen. Behalve voor de protagonisten van het verhaal zelf is het voor hun lezers ook niet zo leuk als helden geen helden meer kunnen zijn.

Het grote aantal personages helpt ook niet: die komen zo amper uit de verf. Vanwege het gebrek aan actie wordt er in dit album dan ook duchtig gepraat en krijgen we heel wat talking heads voor de kiezen. Misschien wordt het tijd dat Kim en Manon weer hun eigen avonturen beleven: Terug naar Allen Voor Zich. Voor Kim wacht alvast een nieuwe planeet om te ontdekken: die van de Tsalterianen, waar haar dochtertje naartoe is gevoerd. De opvolging in het heldendom is met haar alvast verzekerd.
KOEN DRIESSENS --- december 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: