Suske en Wiske Junior 2
ALBUM MET GAGS
Suske en Wiske Junior 2
KLIK
voor andere strips van
Charel Cambré


KLIK
voor andere strips van
Kim Duchateau
SUSKE EN WISKE JUNIOR 2
Terug voor het Eten!

Charel Cambré + Kim Duchateau
Standaard Uitgeverij | 32 p. | € 6,50 (SC)
Stap vooruit
Van Klein Suske en Wiske (2002-2010) en Junior Suske en Wiske (2010-2015), de voorlopers van Suske en Wiske Junior, hebben we bitter weinig gags gelezen. De tekenstijl was zo steriel, zo saai, en de mopjes waren al niet beter: inspiratieloos, gemakzuchtig, braaf, ouderwets. Het was geen spek voor onze bek. Uiteraard zijn wij als veertigers niet het beoogde doelpubliek, maar dat zijn reeksen als De Kleine Robbe of Titeuf ook niet, en daar kunnen we wél mee lachen.

Een gedetailleerde analyse zoals in de jongst verschenen Versus over de kleuterversies van Suske en Wiske kunnen we je zelf niet geven, maar we hebben toch de indruk dat Charel Cambré en Kim Duchateau er een meer eigentijdse, stoutere versie van hebben gemaakt. Da's een stap vooruit. Van de cast uit de hoofdreeks zijn tante Sidonia en professor Barabas overgenomen. De eerste voor de moederlijke toets en de nodige berispingen, de ander voor reisjes door tijd en ruimte. Ook Tobias is een vaste speler. Een vrolijk hondje is mooi meegenomen, is het niet om er gags aan op te hangen, dan wel voor spielereitjes op voor- of achtergrond.

De meer op Franco-Belgische leest geschoeide tekenstijl van Charel Cambré bevalt ons. Arnaud Toulon inkt Cambrés tekeningen met talent, inzicht en respect. Kim Duchateau bedient het team van gags volgens de regels van de kunst. Vernieuwend zijn de grappen echter allerminst, zelden zijn ze origineel. Variaties op versleten moppen passeren ook de revue. Maar iedere komiek weet dat het bréngen van een mop al meer dan het halve werk is. En daar schuilt het verfrissende van Suske en Wiske Junior in. In een paar gevallen betwijfelen we of de makers de juiste toon wel vast hebben voor het jeugdige publiek, tegenwoordig een hopeloos moeilijk te bereiken publiek op stripgebied. De laatste gag met Willy Vandersteen en het EINDE-bord bijvoorbeeld staat en valt met die knipoog en dat zullen enkel volwassen lezers begrijpen.

By the way, kan vanaf deel 3 de inkleurfout in Barabas' baard op de backcover verbeterd worden? Nu staat hij daar met een half roodgekleurde baard. Ook het blaue vlekje tussen zijn vingers zou het zwart van Sidonia's rok moeten zijn.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: