Storm 32
COMPLEET VERHAAL
Storm 32
KLIK
voor andere strips van
Romano Molenaar

KLIK

voor andere strips van
Rob van Bavel
STORM - DE KRONIEKEN VAN PANDARVE 32
Het Offer van Narvatica

Romano Molenaar + Rob van Bavel
Don Lawrence Collection | 48 p. | € 8,95 (SC), de HC verschijnt later
De onthulling van Roodhaar
"Ga je het toch weer proberen met Storm?" vroeg onze stripwinkelier toen we traditiegetrouw de nieuwe Storm uit de grote stapel met nieuwe strips meenamen. Een bezoekende klant informeerde daarna nog hoe het gesteld is met de kwaliteit van de serie sinds het overlijden van schepper Don Lawrence. Zo sterk als de verhalen van Martin Lodewijk in de eerste tien albums van De Kronieken van Pandarve zal het nooit meer worden, maar de laatste albums waren wel van een zodanige kwaliteit dat we aan onze hoofdredacteur doorgaven af te zien van een eventuele bespreking. Rob van Bavel heeft veel verstand van uitgeven, maar het schrijven van een goed Storm-scenario vergt andere capaciteiten. Voormalige scenaristen Martin Lodewijk en Dick Matena zijn al op leeftijd, dus begonnen wij ons serieus zorgen te maken over het niveau van de Storm-verhalen. Ook de tekeningen van Romano Molenaar waren over hun hoogtepunt heen. Toen hij de reeks overnam, met het album De Navel van de Dubbele God, waren wij in het begin enthousiast over zijn kwaliteiten. Of het lag aan diens inbreng staat alleen in de sterren van de levende planeet Pandarve geschreven, maar sinds Jorg de Vos niet langer de inkleuring verzorgt, leek het wel of de tekeningen dezelfde ontwikkeling als het scenario begonnen te volgen.

Ook Het Offer van Narvatica zal ons niet bijblijven als het beste Storm-album, maar het was zeker de moeite waard. Het lijkt alsof Martin Lodewijk heeft geholpen met het in grote lijnen bedenken van het plot, het verhaal gaat tenminste ergens om. Rob van Bavel slaagt er wel steeds in om een los en leesbaar verhaal te vertellen, hij is een van de weinige scenaristen die daar niet meerdere albums voor nodig heeft.

Dat verhaal begint aan de stadspoorten van de hoofdstad Mardukan. Er klopt een oude bekende aan die op zoek is naar de nieuwe theocraat, Visfil. Zijn doel is nog altijd het vinden van de anomalie. Een lang gekoesterde wens van de voormalige theocraat Marduk. De anomalie, Storm dus, verblijft in een uithoek van Pandarve waar hij en zijn metgezellen Roodhaar en Nomad zijn gestrand op een ijsschots. Uiteindelijk sluiten ze zich aan bij een stel koeriers en worden ze achtervolgd door de nazaten van Narvatica.

Hoewel de dialogen niet altijd even sterk zijn en de woordkeuze afwisselend zeer geslaagd is en andere momenten weer ongelukkig gekozen, konden we toch weer genieten van een nieuwe portie Storm. Onze aandacht werd ook getrokken door de gebeurtenissen in Mardukan die hopelijk zullen leiden tot een verdere herrijzenis van de geweldige reeks die Storm ooit was. De scène die ons het meest is bijgebleven, is een gesprek tussen Roodhaar en een vrouwelijke koerier. Nooit eerder heeft ze zich zo duidelijk uitgesproken over de relatie tussen haar, Storm en Nomad. Alleen al deze scène verantwoordt een aankoop van dit album.

Over het talent van tekenaar Romano Molenaar bestaat geen twijfel, hij is een van de meest begaafde tekenaars van Nederland, maar in de voetsporen treden van Don Lawrence is wel een hele grote uitdaging. De digitale inkleuring helpt daarbij niet altijd.
DAI HEINEN --- juni 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: