Stagecoach
COMPLEET VERHAAL
Stagecoach
KLIK
voor andere strips van
Daniel Brecht


KLIK
voor andere strips van
Roger Seiter
STAGECOACH
De Wonderlijke Pleisterplaats

Daniel Brecht + Roger Seiter
Dark Dragon Books | 56 p. | € 19,95 (HC)
Überclichés
Dit one-shot van scenarist Roger Seiter en tekenaar Daniel Brecht maakt deel uit van de groeiende westerncatalogus van Dark Dragon Books. Seiter is gekend van onder andere de reeksen Fog, Wild River, H.M.S. en enkele albums van Lefranc. Brecht is de tekenaar van onder andere De Schaduwen van de Sierra Madre en, samen met Seiter, Het Goud van Morrison. Beide trouwens uitgegeven door Dark Dragon Books.

Het verhaal leest wel lekker weg en is vakkundig getekend, maar in feite krijgen we vier überclichéverhaallijnen in het westerngenre die uiteindelijk samenkomen en waarbij het goede het kwade overwint. Geeuw. Lees even mee. Een groep opstandige Comanche-indianen wordt van wapens voorzien door malafide blanken die in ruil sieraden en de jonge squaw Asha krijgen. De familie Woolman (vader, moeder, zoon en dochter) houdt de (wonderlijke?) pleisterplaats Deer Peak open om de stagecoaches van Wells Fargo te ontvangen en krijgt te maken met de snode wapenhandelaars. We maken kennis met de klassieke pionierskaravaan onder leiding van Alan Worth die uiteraard door de Comanches zullen aangevallen worden. En de goede indianen die in vrede leven met de blanken (de Ute) willen koste wat het kost voorkomen dat zij moeten opdraaien voor de aanval op de karavaan. Inderdaad: geeuw.

Allen die nog nooit een klassieke westernfilm gezien of -strip/boek gelezen hebben, vinden hier een perfecte introductie. Alle anderen zullen het gevecht moeten aangaan met een Rocky Mountain van een déjà vu-gevoel.
JOHAN DECLOEDT --- februari 2020