Spoken
COMPLEET VERHAAL
Spoken
KLIK
voor andere strips van
Raina Telgemeier
SPOKEN
Raina Telgemeier
Condor | 256 p. | € 15,99 (HC)
Bij de keel
Maya heeft mucoviscidose, maar compenseert dat moeiteloos met een overdosis levensvreugde. Haar oudere zus Kate heeft het er soms moeilijk mee. Ze ziet Maya doodgraag, maar nu ze al haar vrienden moet achterlaten, wringt het toch een beetje. Maya heeft namelijk baat bij zuivere lucht en zo verhuist heel de familie naar Bahía de la Luna, een gat waar buiten die extra zuurstof niet zoveel te beleven is. Of toch?... De twee zusjes worden al snel op sleeptouw genomen door de buurjongen en die beweert dat er spoken rondwaren in het stadje. De nuchtere Kate en de speelse Maya weten niet goed wat ze met die info aan moeten. Maar dan komt de fameuze Dia de los Muertos, het lokale Halloweenfeest, eraan en gaat het hek helemaal van de dam.

Sommige lezers hier in huis legden zo de link met de Pixar-film Coco die in grote lijnen eenzelfde thematiek heeft en een jaar na deze graphic novel in de zalen kwam. Raina Telgemeier slaagt er als geen ander in om een taai onderwerp als een levensbedreigende ziekte te vermengen met een subtiel laagje (magisch-realistische) vernis. Zo weet ze dit heikel gegeven op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken zonder dat het een voorspelbare tranentrekker wordt. Haar tekeningen zijn weliswaar redelijk commercieel en duidelijk geïnspireerd door manga, maar toch hebben ze die geheel eigen Telgemeier-touch. In het verleden stak ze ook al de razend populaire Babysittersclub-boeken in een grafisch jasje en ook dat paste de jonge doelgroep (denk twaalfjarige meisjes) als gegoten. De auteur duikt trouwens regelmatig op in de shortlists van de Eisner Awards en ze mocht hem in 2015 al een keertje op haar schouw zetten, toen voor haar album Sisters.

Dit album verschijnt nu bij kinderboekenuitgeverij Condor, een imprint van WPG Media, en richt zich vooral op de tien- tot twaalfjarigen. In het verleden pikte Silvester al eens een album van Telgemeier op, het evenzeer heel lezenswaardige Smile (over een beugelbekkie). Hopelijk vindt dit album nu makkelijker de juiste doelgroep, want deze auteur verdient een groot publiek, ook in ons taalgebied.
MARIO STABEL --- maart 2020