Sonora 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Sonora 1
KLIK
voor andere strips van
Benoît Dellac


KLIK
voor andere strips van
Jean-Pierre Pécau
SONORA 1
Wraak

Benoît Dellac + Jean-Pierre Pécau
Silvester | 56 p. | € 19,95 (HC met A3-kunstdruk)
Perfect voor het genre
Wraak is het meest voorkomende thema in westerns. In de nieuwe western Sonora is het zelfs gewoon de titel van het eerste album. Een generaal die zijn macht misbruikt, een hoertje dat van twee walletjes eet, gemene goudzoekers, schietgrage schavuiten, mannen met grote snorren, ook dat hebben we alllemaal in veelvoud gezien. Clichés? Jawel, maar daar krijgen wij persoonlijk niet genoeg van. Jean-Pierre Pécau klutste die elementen bij elkaar voor een eigen westerntrilogie die zeker in de smaak zal vallen bij de genreliefhebbers.

We maken kennis met de jonge Fransoos Maximilien Bonnot die na de mislukte Parijse revolutie van 1848 naar Amerika vlucht. Hij is gedreven door wraak om drie mensen te vermoorden die voor de dood van zijn oudere broer verantwoordelijk zijn. Na zijn aankomst op Amerikaanse bodem leert hij meneer Beaver kennen, een vertegenwoordiger voor het verkopen van colts. Als dank voor het vatten van de dief van zijn portefeuille schenkt Beaver de op wraak beluste jongeling een colt, die zijn dienst nog zal bewijzen. In San Fransisco kruist Maximilien de ogen van het knappe hoertje Lola. Hij ziet haar later terug in een saloon als stripster. Ze blijkt de vriendin te zijn van generaal de Freney die de Fransman inschakelt om de orde te handhaven in de Placers, een mijnwerkersgebied waar god noch gebod heerst. Daar moet verandering in komen, volgens de generaal, maar hij vat het laten gelden van discipline en wetten nogal streng op terwijl hij de regels net zo goed ombuigt naar zijn eigen voordeel. Het komt tot een openlijke strijd tussen de Hounds, de sterke mannen van de goudzoekers, en de mannen van de generaal.

Dit eerste deel hebben we met veel genoegen gelezen. We krijgen waar we van houden in westerns met afwisselend grootse, weidse landschappen en groezelige saloons en steegjes. De smoezelige tekenstijl van Benoît Dellac (Slangengod, Dwergen, Orks & Goblins, Frontlinies) leent zich perfect voor het genre. We vragen ons af waarom hij nog niet veel eerder een western tekende. Veelschrijver Jean-Pierre Pécau heeft nog geen volwaardige westernreeksen op zijn naam en ook hij weet te overtuigen. Intussen kijken we uit naar de semi-western Nevada die hij voor Colin Wilson schrijft en die bij Uitgeverij L in het Nederlands zal verschijnen

In het Frans is Sonora sinds 2018 compleet. Laat je echter niet misleiden door de sinistere covers van Nicolas Siner, hoewel de tekeningen van Dellac ook een grimmig kantje hebben.
DAVID STEENHUYSE --- januari 2020