Snowpiercer
COMPLETE VERHALEN
Snowpiercer
KLIK
voor andere strips van
Benjamin Legrand
SNOWPIERCER
Jean-Marc Rochette + Jacques Lob / Benjamin Legrand
Casterman | 248 p. | € 32,95 (HC)
Cultklassieker
Door een abrupte klimaatverandering na een bom zijn de laatste overlevenden van een bevolking, die door de koude is uitgedund, een trein van duizend-en-één wagons in gedreven. Aanvankelijk zijn ze nog op de vlucht naar mildere streken, maar er komt geen einde aan de ijsvlakten. Vele jaren later rijdt de IJstrein nog steeds. Door het langzame afremmen van de trein wil de gegoede klasse aan boord, die de voorste wagons inneemt, de laatste wagons loskoppelen om zelf hun ongestoorde luxeleventje te kunnen blijven leiden. De onderlinge klassen aan boord zijn van elkaar gescheiden door militairen die de wacht houden. Het verschrikkelijke idee valt niet in goede aarde bij een humanitaire, linkse groepering in de luxewagons waar Adeline deel van uitmaakt. Uit de achterste wagons weet Proloff te ontsnappen om het verhaal van de "staartlingen" in de rijdende getto's kwijt te kunnen. Hij wordt de inzet van voor- en tegenstanders van de loskoppeling.

Het bovenstaande is een samenvatting van het oorspronkelijke De IJstrein uit 1984, een striproman uit het stripmaandblad Wordt Vervolgd van Casterman dat door de jaren heen een cultklassieker werd en zelfs als duurste Zuid-Koreaanse film een nieuw leven kende voor mensen die geen strips lezen (de arme zielen). De IJstrein speelde in de jaren 1980, in volle Koude Oorlog, in op de angst voor de atoombom. Dat zorgde ook voor een resem uitwassen op creatief gebied, zo ook stripverhalen. Simon van de Rivier en Jeremiah waren toen populaire reeksen terwijl het kleine meesterwerk De IJstrein in tien hoofdstukken toesloeg in Wordt Vervolgd. Toch is dit post-apocalyptische verhaal niet zomaar onder te verdelen in allegorische vertellingen met kritiek op de gevolgen van het kapitalisme en de fouten van de mens. Een blogger omschreef het als: "Uiteindelijk is de trein een metafoor voor de wereld en de rol die we als mens spelen om mee te draaien in het leven". De IJstrein is sciencefiction waarvan we hopen dat de realiteit altijd een stap zal achterblijven. Sf bovendien waarin drama, politieke conflicten, heerszucht, liefde, broosheid, lethargie, wanhoop en poëzie een sombere stoelendans uitvoeren. En op het eind is er alleen maar stilte.

Na een stilte van vijftien jaar kwam in 1999 en 2000 een vervolgtweeluik op De IJstrein, niet langer geschreven door Jacques Lob (de enige scenarist die de Grote Prijs van Angoulême won) wegens overleden, maar door Benjamin Legrand, met wie Jacques Tardi weleens samenwerkt. Dat tweeluik is nu voor het eerst vertaald en is opgenomen in deze integrale editie. Het verhaal speelt zich eveneens vijftien jaar later af. Er blijkt nog een tweede IJstrein of Snowpiercer rond te rijden, de Ice Train, de Twee of de IJspriem genoemd. Hij is veel groter dan de trein die Proloff uiteindelijk bestuurde. Zijn verhaal versmelt met dat van de gloednieuwe personages Kennel, een goede "dictator", zijn dochter die virtuele reizen en films programmeert en verkenner Puig met een zelfmoordmissie. Er is heel wat gedoe om een remtest om de onvermijdelijke botsing met de eerste Snowpiercer te vermijden, een paniekzaaiende prediker zorgt voor een van de vele conflicten tussen regeren, rechtspraak, religie en overleven. Aan boord heersen andere regels en gebruiken dan in de andere Snowpiercer, zelfs een spelelement is een goed georkestreerd element om de bevolking aan boord in de hand te houden. Die conflicten lopen echter uit de hand, maar misschien is er ook een uitweg...

Jean-Marc Rochettes realisme is na De IJstrein een pak schetsmatiger geworden en de inkleuring met grijstinten is minder contrastrerend dan in zijn oudere album. Het verhaal van Benjamin Legrand is helemaal anders, complexer, met meer nevenintriges. Het is wel even rechtlijnig met een duidelijk doel voor ogen en met een einde dat in hetzelfde spoor ligt als dat van Lobs vertelling. De lat lag wat ons betreft verschrikkelijk hoog — De IJstrein behoort dan ook tot onze favoriete strips aller tijden — maar het extra tweeluik kunnen we zeker geslaagd noemen. Zelfs los van De IJstrein blijft het overeind staan. De beklemmende, troosteloze sfeer is behouden en die ligt in de lijn van een pak dystopische sf-klassiekers op film-, tv- en romangebied. Dwaas dat het zolang moest duren om het eindelijk in vertaling te kunnen lezen.

Hiernaast bestaat trouwens nog het niet-vertaalde album Terminus (uit 2015, op scenario van Olivier Boquet) en de cyclus Extinctions (twee delen, 2019-2020, op scenario van Matz). Voer voor een tweede superdikke bundleing. Voor de freaks is er ook nog het door Nicolas Finet geschreven boek Histoires du Transperceneige uit 2013 en als toemaatje is er nu uiteraard de tv-reeks op Netflix waarvan al een tweede seizoen is besteld.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2020