De Slang en de Speer 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
De Slang en de Speer 1
KLIK
voor andere strips van
Hub
DE SLANG EN DE SPEER 1
Berg-Schaduw

Hub
Silvester | 184 p. | € 39,95 (HC)
Huzarenstuk
Niemand zou het Hub kwalijk genomen hebben, mocht hij een nieuw hoofdstuk aan zijn succesreeks Okko hebben gebreid. Maar de inspiratie kwam niet en hij wou zijn talrijke fans niet bedriegen met ondermaats werk. De Fransman koos voor de vlucht vooruit en besloot zijn jeugdfascinatie voor de Azteekse cultuur te verstrippen. Na jaren zwoegen had Hub een volledig uitgeschreven verhaal van dik vijfhonderd pagina's klaar. Een indrukwekkend epos in drie delen met een banale titel.

De Slang en de Speer vertelt het verhaal van tien jongens die samen op een Azteekse school zitten. Voor de meesten is het een harde leerschool, gekruid door hun verscheiden afkomst. Niettemin worden er vriendschappelijke en hatelijke banden voor het leven gesmeed. Twintig jaar later kruisen de levens van de jongens elkaar opnieuw. Cozatl, die de hogepriester van de Tlaloc-regengod is geworden, ziet zijn religie aangevallen worden. Aan de vier uithoeken van het gekende rijk worden immers verminkte mummies gevonden met witgekalkte hoofden en een maïskolf in de hand. Een kind ziet onmiddellijk dat ze verwijzen naar de offergaven van Tlaloc. De onderkoning en adviseur van de Azteekse keizer besluit onmiddellijk dat de uitgedroogde meisjesmummies moeten verdwijnen voordat de bevolking nerveus wordt. Hij schakelt de nietsontziende Slang in die dit moordmysterie zo snel mogelijk moet oplossen. Maar er worden steeds meer mummies gevonden, steeds dichter bij de stad. Cozatl roept op zijn beurt de hulp in van zijn jeugdvriend Speer-Oog. Gebonden door een eed, die hij op school had afgesloten met de priester, moet de pluimenhandelaar het mummiemysterie oplossen vóór Slang de religie in vraag stelt.

Hub maakt het zijn lezers niet gemakkelijk met zijn Azteekse thriller. Meer dan twintig personages duiken links en rechts op. Allemaal spelen ze hun rol. Via talrijke flashbacks werkt Hub hen laag per laag verder uit. En dan, na pakweg vijftig pagina's, komen de hoofdfiguren eindelijk op het voorplan en start het enigmatische moordonderzoek dat pas echt losbreekt als je het album na 184 pagina's (inclusief dossier) verbouwereerd weer dichtklapt. Al die tijd dompelt Hub je onder in de fascinerende Azteekse wereld. Het geniale is dat hij zijn verhaal dik vijftig jaar vóór de inval van Cortès en co situeert. In alle door ons gekende Azteekse -, Inca- en Maya-strips is de Europese cultuur van de conquistadores ons houvast. Zo was onze eerste kennismaking met die vreemde cultuur het moment waarop Lambik in Het Gouden Paard het verenkostuum van een adelaarkrijger pluimt. We lachten die bizarre halve kiekens uit en keken later vol afschuw naar hun bloeddorstige traditie van mensenoffers. Wij, Europeanen, waren in al deze strips, met onze eigen bloederige waarden, superieur. Hub neemt je in zijn album mee naar de kern van deze, voor ons onbekende beschaving. Mensenoffers, cultuur, educatie, drugs, religie, politiek, leger, de kracht van de adelaarkrijgers,... Vanuit hun standpunt bekeken, is dit eigenlijk allemaal nieuw voor ons. Met dezelfde flair als in Okko maakt Hub ook deze complexe wereld duidelijk. Zo kende de gigantische beschaving geen politie. Een seriemoordenaar zou de hele politieke wereld kunnen doen daveren. En aldus worden vier verschrompelde mummies plots veel belangrijker dan de vele duizenden religieuze mensenoffers.

Hub neemt zijn tijd. Hij doorspekt zijn verhaal met tal van lokale woorden. Bovendien dragen ook de meeste figuren namen die je enkele keren moet lezen en herlezen. Gecombineerd met de vele personages en vele flashbacks zorgt dit ervoor dat je deze strip heel langzaam leest. Je absorbeert. Je verwerkt. Je geniet. Want ook grafisch laat Hub zich volledig gaan. Doordat hij niet meer belemmerd is door een beperkt aantal pagina's doen sommige scènes het beste van Okko verbleken. De prachtige somptueuze tekeningen en geweldige inkleuring van Hubs vaste kompaan Li, slorpen je gewoon op. Dit is een absolute topper.

Uitgeverij Silvester zet heel zwaar in op De Slang en de Speer. Een uitgebreid gratis teasermagazine en maar liefst drie albumversies, de ene al exclusiever en duurder dan de ander, zijn verkrijgbaar. Hun gok zou wel eens de juiste kunnen zijn. De Slang en de Speer is op alle vlakken een huzarenstuk. Dit is en wordt Hubs meesterwerk.
WOUTER PORTEMAN --- juni 2020