Sir Nigel
COMPLEET VERHAAL
Sir Nigel
KLIK
voor andere strips van
Christian Gine


KLIK
voor andere strips van
Roger Seiter
SIR NIGEL
Christian Gine + Roger Seiter naar de roman van Arthur Conan Doyle
Dark Dragon Books | 112 p. | € 24,95 (HC)
A Knight in White Satin
Deze Sir Nigel is een stripadaptatie van een roman van Arthur Conan Doyle uit 1906. Het verhaal speelt zich af tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk en is losjes gebaseerd op de levensgeschiedenis van ene Nigel Loring.

Nigels toekomst ziet er aanvankelijk allesbehalve rooskleurig uit. Hij behoort weliswaar tot de lage adel, maar het familiefortuin is al lang opgesoupeerd. Onder de auspiciën van Sir John Chandos weet hij zich geleidelijk op te werken in het Engelse leger. Zo slaagt hij er ook in om de aandacht te trekken van Edward, Black Prince, gediplomeerd houwdegen én erfgenaam van de Engelse troon, die hem tot ridder zal slaan.

Het was lang geleden dat we nog zo'n aangenaam rechttoe rechtaan ridderverhaal hebben gelezen. Ridderlijkheid, moed en hoofse liefde worden hier nog hoog in het vaandel gedragen en we hebben eindelijk nog eens te maken met een hoofdpersonage dat geen zwaar getormenteerd verleden met zich meesleurt, maar gewoon zonder omwegen op zijn doel afgaat. Begin twintigste eeuw waren zulke heroïsche romans zeer populair en Doyle sluit zo naadloos aan bij de laatmiddeleeuwse ridderverhalen rond Robin Hood of de Ivanhoe van Walter Scott die een kleine eeuw eerder furore maakte.

Het oorspronkelijke verhaal telde ruim tweehonderd pagina's en we zien dat Roger Seiter serieus moest worstelen om de scenarioklus in minder dan de helft van de pagina's geklaard te krijgen. Dit leidt nogal eens tot bruuske overgangen en hikkende plotwendingen. Toch kon dit onze leespret niet drukken, te meer omdat tekenaar Christian Gine een puike prestatie aflevert en enkele heerlijke actiescènes uit zijn potlood tovert. Oorspronkelijk besloeg het verhaal twee albums, maar de beslissing van Dark Dragon Books om dit als een dikke integrale uit te brengen, kunnen we alleen maar toejuichen.

Doyle schreef trouwens met The White Company nog een roman met dezelfde protagonist in een van de hoofdrollen. Hoewel dat verhaal vijftien jaar voor deze Sir Nigel verscheen, behandelt het toch de latere levensjaren van de edelman. We zouden er niet rouwig om zijn als het auteursduo de schouders ook onder een verstripping van dat boek wil zetten. Een beetje ridderlijkheid kan in deze tijden namelijk alleen maar tot voorbeeld dienen. Zo hielpen we gisteren nog een oud besje de straat over en gooiden we haast onze nieuwe jas over een modderpoel, opdat de buurvrouw met droge voeten haar huis binnenkon.
MARIO STABEL --- maart 2020