De Schat van Black Swan
COMPLEET VERHAAL
De Schat van Black Swan
KLIK
voor andere strips van
Paco Roca
DE SCHAT VAN DE BLACK SWAN
Paco Roca + Guillermo Corral van Damme
Soul Food Comics | 224 p. | € 24,95 (SC)
Based on a true story
Regelmatig houden we ons weleens een uurtje onledig met een programma op Discovery Channel. Kreeftenvangers, golddiggers of opal hunters zijn aan ons niet besteed, maar de queestes van antiquair Drew Pritchard of de zoveelste historische schattenjacht kunnen ons meestal wel bekoren. Toen we de flaptekst van deze De Schat van de Black Swan onder ogen kregen, gingen we dan ook vrij snel overstag. Het album is namelijk een gedramatiseerde beschrijving van de perikelen rond de berging van het Spaanse fregat Nuestra Señora de las Mercedes (codenaam Black Swan) dat in 1804 tot zinken werd gebracht door de Britse marine en voor 500 miljoen dollar aan schatten aan boord had.

We hadden niet echt verwacht dat tekenaar Paco Roca Scharlaken Rackhamgewijs Hergé zou overtroeven met een futuristische shark shaped duikboot, maar dat de berging zelf zo weinig aan bod zou komen, deed ons aanvankelijk wel wat op onze honger zitten. Het album is immers eerder opgevat als een langgerekt rechtbankdrama waarbij de opportunistische firma Ithaca Deep Sea probeert de Spaanse regering af te troeven en zo het gros van de rijke buit voor zich te houden. Scenarist (en ex-diplomaat) Guillermo Corral van Damme was indertijd nauw betrokken bij de verschillende processen en beroepsprocedures en kon zijn info uit de eerste hand vlotjes omzetten naar een spannend scenario. Om ervoor te zorgen dat het allemaal niet te zwaar op de hand wordt, gooit hij er ook nog een liefdesverhaaltje tussen. Meestal is dat een trucje dat ons weinig kan boeien, maar hier zorgt het er wel voor dat hoofdpersonage Alex Ventura geen kleurloze kantoorfrik wordt, maar een mens van vlees en bloed.

Dit is een album dat we in één lange ruk hebben uitgelezen. De auteurs laveren op een subtiele manier langs alle juridische achterpoortjes waar de betrokken partijen handig gebruik van proberen te maken, maar zorgen ervoor dat het geheel niet te overladen wordt. Paco Roca is in thuisland Spanje tamelijk populair en deze particuliere case zit nog wel ergens verscholen in het patriottisch collectief geheugen van de gemiddelde Spanjaard. El Tesoro del Cisne Negro zou daar dan ook met voorsprong zijn best verkochte album zijn. We kunnen ons daar wel in vinden. Na het wat tegenvallende Het Kruispunt krijgt hij ook in onze casa opnieuw een upgrade naar een eersteklas hut op het bovendek. Mét zeezicht!
MARIO STABEL --- mei 2020