Sasmira integraal 1-2
COMPLETE REEKS IN TWEE INTEGRALEN

OOK TE KOOP ALS PREMIUMPAKKET MET ARTPRINT TEGEN 59,95 EURO
Sasmira integraal 1-2
KLIK
voor andere strips van
Laurent Vicomte


KLIK
voor andere strips van
Claude Pelet
SASMIRA integraal 1-2
Laurent Vicomte / Claude Pelet / Anaïs Bernabé + Laurent Vicomte
Dark Dragon Books | 128 p. | € 29,95 (HC)
Deerne met issues
Huh? Hoe? Sasmira?! Was dat niet die reeks waarvan de auteur ons vijftien jaar op een tweede deel liet wachten? En die al via drie uitgeverijen gepasseerd is, voordat ze nu eindelijk definitief gebundeld werd? Laurent Vicomte is blijkbaar niet de gemakkelijkste mens om mee samen te werken en persoonlijke en andere problemen stonden een vlotte afwikkeling van het verhaal serieus in de weg. Het is zo uitermate moeilijk om de volledige reeks van vier delen nu nog onbevangen te recenseren als je die artistieke processie van Echternach in het achterhoofd houdt. Maar we doen ons best.

Alles draait rond ene Stan, die samen met zijn vriendin Bertille op een onverklaarbare manier een kleine honderd jaar in het verleden gekatapulteerd wordt en daar in het handig gesponnen web van de wonderschone Sasmira verzeild raakt. Dat blijkt een deerne met heel wat issues en in de loop van de vier delen worden slechts heel geleidelijk de geheimen van de mysterieuze jongedame prijsgegeven. Stan probeert verwoed om samen met zijn vriendin opnieuw in de twintigste eeuw te raken, maar dat is allesbehalve een sinecure. En de tijd dringt, zeker voor Bertille, die zienderogen aan het verouderen is.

Vicomte speelt in zijn scenario met esoterische elementen, het Oude Egypte en het tijdreizen en hij weet je al bij al mee te slepen naar een bevredigend einde. Omdat hij niet meer in staat was om alles zelf op papier te zetten, riep hij de hulp in van andere tekenaars. Het tweede deel is afgewerkt door Claude Pelet en de delen 3 en 4 (integraal 2) zijn in een latere fase getekend door Anaïs Bernabé. Hoewel elke tekenaar zijn of haar eigen signatuur heeft, is er gelukkig niet echt sprake van een totale stijlbreuk tussen de verschillende albums, al steken de prenten van Vicomte zelf er wel wat bovenuit.

Net zoals bij andere tijdreisverhalen (we denken zo direct aan De Meester van de Bergen van Thorgal en Back to the Future), vind je ook in deze reeks wel enkele losse draadjes die bij nader inzien niet helemaal lijken te kloppen. Ook de verhaallijn rond de twee vrienden die op zoek gingen naar Stan en Bertille, is vanaf deel 3 vreemd genoeg losgelaten. Sasmira is zo uiteindelijk een vlot verteld en fijn getekend stripkwartet geworden met hier en daar wat schoonheidsfoutjes, maar de klassieke status die we het na het eerste deel wilden toedichten, heeft de reeks jammer genoeg niet bereikt.
MARIO STABEL --- juni 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: