Sapiens
COMPLEET VERHAAL
Sapiens
KLIK
voor andere strips van
Daniel Casanave


KLIK
voor andere strips van
David Vandermeulen
SAPIENS
Het Ontstaan van de Mensheid

Daniel Casanave + David Vandermeulen naar de roman van Yuval Noha Harari
Thomas Rap | 246 p. | € 24,99 (HC)
De (on)wetende mens
In een van hun vele mailings confronteerde een grote Vlaamse boekhandelketen ons met hun lijstje van eenenwtintig beste boeken van de eenentwintigste eeuw. Gevoelig als we zijn aan clickbait, konden we het natuurlijk niet laten om de selectie even aan ons kennersoog te onderwerpen. Vijftien op eenentwintig scoorden we. Vijftien van de eenentwintig boeken hadden we gelezen. Al versieren we onszelve graag met epitheta als creatief, origineel en dissident, zo blijkt dat we (on)bewust toch onderhevig zijn aan de smaak van de grootste gemene deler en de algoritmes die de grote spelers laten lopen...

Sapiens van Yuval Noah Harari staat niet op deze lijst, maar we kunnen ons voorstellen dat die wel een prominente plaats zal innemen in de ultieme selectie van non-fictieboeken van deze eeuw, tenzij de Meusen, Naessensen, Huysentruyts, Bekkari's en Ottolenghi's van deze wereld er anders over beslissen. Toen het boek in 2011 verscheen, gooide het al direct hoge ogen en werd de Israëlische historicus de vaandeldrager van een nieuwe populair-wetenschappelijke benadering van de menselijk evolutie. De auteur verkocht alleen in het Nederlandse taalgebied al meer dan 500 000 exemplaren van Sapiens en opvolger Homo Deus en in januari wist hij zonder veel moeite de 5.500 zitjes van de Lotto Arena te vullen voor een "intiem" vraaggesprek. Onder zijn vele bewonderaars zien we niet alleen internationale coryfeeën als Barack Obama en Bill Gates, ook Bart De Wever, wielrenner Bauke Mollema en Wannes Capelle van Het Zesde Metaal hebben zich al als fan geuit. Harari is dus hot en dan drukken we ons nog voorzichtig uit. Sinds we ons in de jaren 1990 ook lieten verleiden om even mee te zweven in de grote spiritualiteit van James Redfields De Celestijnse Belofte (maar dat ballonnetje werd al snel doorprikt), zegt een klein stemmetje in ons cerebellum ons dat we best even uitkijken voor we ons weer laten verleiden door het filosofisch-historisch snoepje van de week. Ondanks de vele positieve kritieken, lag Sapiens dus al een tijdje op onze stapel van ongelezen boeken.

Maar nu is er dus ook de stripversie (ook uitgegeven bij Thomas Rap, net zoals het boek) en die konden we niet links laten liggen. Samen met David Vandermeulen en tekenaar Daniel Casanave heeft Harari een eerste deel van zijn werk hertaald naar het stripmedium. Hij introduceert zichzelf als stripfiguur en fungeert zo meestal als verteller. Om ook een iets jonger publiek aan te spreken, krijgt hij er zijn nichtje Zoë als sidekick bij. Die mag dan als naïef duiveltje-doet-al de vragen stellen waar een specialist ter zake dan een passend antwoord op zal verzinnen. In bepaalde hoofdstukken wordt ze dan vreemd genoeg wel weer gewoon weggelaten.

We moeten toegeven dat de frisse inzichten van Harari ons ook wel weten te bekoren. Hij legt logische verbanden waarvan we ons nog niet eerder bewust waren en laat je zo op een andere manier naar de evolutie van de homo sapiens kijken. Harari krijgt weleens het verwijt een onheilsprofeet te zijn en zijn beschouwingen over het menszijn ogen inderdaad niet al te positief. Aan de andere kant is het in 2020 ook meer dan nodig dat er handen in eigen boezems gestoken worden en kunnen we elke poging om het spoor weer wat rechter te krijgen alleen maar toejuichen.

We vragen ons wel af welke doelgroep de auteur nu precies voor ogen heeft met de stripversie. Heel wat mensen hebben het originele boek immers al in de kast staan en voor het puberpubliek blijven de premissen nog altijd wat zwaar op de hand.

We gingen voor de aardigheid ook eens kijken op de website van Harari en wat we daar zagen, deed ons achterover slaan van verbazing. Niet alleen plant hij nog drie of vier vervolgen op dit eerste stripalbum, zijn organisatie denkt ook na over tentoonstellingen, kinderboeken, workshops en tv-series. Het ijzer smeden terwijl het heet is, noemen we zoiets...
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2020