Robbedoes bij de Sovjets
COMPLEET VERHAAL
Robbedoes bij de Sovjets
KLIK
voor andere strips van
Fabrice Tarrin
Robbedoes bij de Sovjets
Fabrice Tarrin + Fred Neidhardt
Dupuis | 56 p. | € 10,50 (SC)
Smullen voor gevorderden
De jaren 1960. Een nare Sovjetgeleerde heeft ontdekt dat elke levende mens een marxistisch gen draagt. Het is kwestie van dit gen te activeren om de desbetreffende persoon te veranderen in een overtuigde communist. De activatie gebeurt middels een schimmel. Enige probleem is dat voorgenoemde schimmel nogal traag groeit. Om hier een remedie voor te vinden, wordt de graaf van Rommelgem door de KGB ontvoerd en naar de Sovjetunie overgebracht. Uiteraard laten Robbedoes en Kwabbernoot dit niet zomaar gebeuren. Zij trekken eveneens naar de Sovjetunie onder het voorwendsel van een reeks reportages voor een communistische krant. Het begin van een schitterend avontuur.

Robbedoes bij de Sovjets is een bijzonder album. Het is doorspekt van de spitsvondige en oh zo herkenbare humor die de reeks zo sterk maakt. Fred Neidhardt voelt perfect de chemie tussen zijn hoofd- en nevenpersonages aan. Een album met rasechte Sovjets behoort een aantal clichés te voorzien. Ook hier bleven we zeker niet op onze honger zitten. Verder is het verhaal overladen met knipogen naar de Franco-Belgische strip. Fabrice Tarrin tekende al eerder een Robbedoes-verhaal en toont hier opnieuw zijn kunsten. Een verhaal mag nog zo dynamisch zijn, als het tekenwerk niet mee wil, werkt het niet. Vrees niet, Tarrins tekenwerk is van het beste dat we de laatste jaren bij Robbedoes zagen.

Robbedoes bij de Sovjets is een sterk album geworden. Het album had het veertig jaar geleden ongetwijfeld bijzonder goed gedaan. Hiermee raken we meteen ook het enige minpuntje aan — het is natuurlijk maar hoe je het bekijkt: de hedendaagse jeugd maakte de Koude Oorlog niet mee, laat staan dat het woord Sovjet nog een betekenis heeft. Qua thematiek zal dit album misschien niet meteen een nieuwe generatie Robbedoes-fans opleveren. Voor de oudere/gevorderde striplezer is het smullen van de eerste pagina tot de laatste.
JACKY CORNELIS --- september 2020