Raven 1
DEEL 1 VAN CYCLUS IN DRIE DELEN
Raven 1
KLIK
voor andere strips van
Mathieu Lauffray
RAVEN 1
Nemesis

Mathieu Lauffray
Dargaud | 56 p. | € 16,95 (HC)
De zomer van 2020
We zijn dol op piratenstrips, maar dan moeten ze wel goed getekend zijn met een pakkend verhaal. Het lijkt een eenvoudige omschrijving, ervaring leert ons echter dat ze niet iedere maand in de stripwinkel voorbijvaren.

Niet voor niets is Long John Silver ons heel goed bevallen. Het bevatte alles wat we graag in een piratenstrip lezen. Enige nadeel is dat deze reeks al enkele jaren is afgelopen en daarom waren we ons extra aan het verheugen op de nieuwe reeks van tekenaar Mathieu Lauffray. Met de eenvoudige doch korte reeksnaam Raven lijkt hij opnieuw een goed verkopende reeks te hebben bedacht.

Behalve de tekeningen staat hij ook in voor het scenario en beide gaan hem goed af.
Het begint al met de pakkende cover en het verhaal staat als een driemaster. Raven is een jonge piraat die houdt van een uitdaging, maar niet altijd geluk heeft. Met zijn goede bedoelingen houdt hij een gevangen dame uit de hebberige handen van zijn medepiraten. Als dank blaast zij het hele schip op. Als enige overlevende keert Raven terug naar het pirateneiland Tortuga en hoort dan van de gevreesde vrouwelijke piraat Lady Darksee. Zij gaat op jacht naar een schat op een verlaten eiland. Raven is haar voor, maar eenmaal aangekomen blijkt het eiland toch minder verlaten dan iedereen denkt. Behalve de lokale inwoners, die bezoekers zo snel mogelijk van hun hoofd willen ontdoen, is ook de toekomstige gouverneur van Tortuga daar aangespoeld tijdens een schipbreuk.

Het verhaal leest erg makkelijk en Lauffray houdt zich verre van ingewikkelde plotwendingen. Gewoon een ouderwetse piratenstrip op ambachtelijke wijze. Qua tekeningen heeft Lauffray een eigen kenmerkende stijl, het oogt soms wat ruw en niet alles is even gedetailleerd, maar het past perfect bij de setting en het verhaal.

De zomer van 2020 zal niet rustig worden op de zee van strippiraten, Raven is net voorbijgevaren en onze uitkijkpost ziet in de verte al de zeilen van Roodbaard verschijnen. Later dit jaar zal die oude zeeschuimer zijn rentree maken.
DAI HEINEN --- juni 2020