Rare Planeet
ALBUM MET GAGS
 
RARE PLANEET
Nathan W. Pyle
BBNC | 144 p. | € 12,99 (SC)
Droog
We hoorden al heel wat goeds vertellen over de webcomic Strange Planet van de Amerikaan Natahan W. Pyle dat we niet aarzelden om deze Nederlandse bundeling te bestellen bij onze favoriete striphandelaar. Na twee pagina's hadden we een serieus WTF?-gevoel. Wat was dat allemaal?! Nog twee pagina's verder hadden we het concept door en vanaf dan betrapten we ons regelmatig op gegrinnik en een occasionele schaterlach.

Pyle plaatst zijn aliens (denk blauw, denk megahoofd, denk drie vingers) in alledaagse aardse situaties, maar speelt op een geheel eigen wijze met de dialogen zodat hij een apart sfeertje creëert. Zijn creatuurtjes bezigen namelijk een no-nonsens technisch taaltje dat elk gevoel tot zijn essentie herleidt. Een glas water wordt zo een hydratatiecilinder, een stropdas is een serieusheidsstof. Door elke conversatie te laten verdampen tot het strikte minimum, lijkt Pyle je te vervreemden van je eigen taalbubbel, maar genereert hij tegelijk ook hilarische situaties.

We willen hier zeker ook het huzarenwerk van vertaalster Nicole Neven even in de bloemetjes zetten. Het moet geen sinecure geweest zijn om deze taalgrapjes vanuit het Engels om te zetten naar het Nederlands zonder de clou of de woordgrap geweld aan te doen. Normaal gezien raden we bij gelijkaardige gagbundelingen aan om de lectuur mondjesmaat te doseren. Hier zijn de jokes echter zo ge(s)laagd dat we het in één ruk hebben uitgelezen. "Een gebeurtenis van grote betekenis", zouden ze hier zeggen...
MARIO STABEL --- april 2020