Purple Heart 2
COMPLEET VERHAAL
Purple Heart 2
KLIK
voor andere strips van
Eric Warnauts


KLIK
voor andere strips van
Guy Raives
PURPLE HEART 2
Project Bluebird

Eric Warnauts / Guy Raives + Eric Warnauts
Le Lombard | 56 p. | € 17,95 (HC)
Blijven bekoren
De vermelding "deel 2" laat uitschijnen dat dit een vervolgverhaal is op deel 1, De Redder, maar dat is het niet. Hoofdrolspeler Josuah Flanagan, die na de Tweede Wereldoorlog het Purple Heart-ereteken kreeg, werkt weliswaar nog steeds als privédetective voor het advocatenkantoor van James Rodger, maar hij krijgt nu een andere opdracht die niets te maken heeft met wat er zich in deel 1 afspeelde.

Het verhaal begint in Hawaï waar een man in een hotel van de twaalfde verdieping naar beneden stort. In zijn kamer wordt ook het lijk van een naakte vrouw gevonden. Moord en zelfmoord zijn de conclusies van de lokale politie. De ouders van de man, dokter Paul Innerney, willen niet geloven dat hun zoon zelfdoding pleegde en roepen de hulp in van het advocatenkantoor. Josuah moet in Hawaï de ware toedracht achterhalen. Er blijkt heel wat meer aan de hand te zijn dan een fataal aflopende liefdesaffaire tussen een blanke man en een Hawaïaanse schone. De dokter werkte op de Amerikaanse legerbasis in Hawaï, meer bepaald bij een speciale afdeling die bezig was met Project Bluebird, met de bedoeling de menselijke geest te kunnen brainwashen. Josuah ontdekt dat het daar fout is gelopen met de leidinggevende van het project. Hij komt zelf in gevaar, maar kan ternauwernood ontsnappen.

Het duo Warnauts & Raives kan nog steeds op een prachtige wijze sfeerbeelden creëren, zowel hedendaagse als vroegere perioden (bijvoorbeeld Venetiaanse Suites), schilderachtig en kleurrijk, die je meezuigen in de tijd van toen. Het scenario wordt gestadig en aannemelijk opgebouwd met goede dialogen. Bij de ontknoping gaat het er zeer gewelddadig aan toe en komt er uit onverwachte hoek hulp. Zo'n deus ex machina hoeft voor ons niet meteen en het ondergraaft een beetje de geloofwaardigheid van het ganse plot. Maar als het hoofdpersonage sterft, kan de reeks niet worden voortgezet. Een nieuw album van Warnauts & Raives zal ons steeds blijven bekoren.
JAN GOFFIN --- oktober 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: