Posthumus
COMPLEET VERHAAL
Posthumus
KLIK
voor andere strips van
Jeroen Janssen


KLIK
voor andere strips van
Pieter van Oudheusden
POSTHUMUS
Jeroen Janssen + Pieter van Oudheusden
Sherpa | 128 p. | € 24,95 (HC)
Even van de wereld los
WTF?, Posthumus is een strip over Franz Schubert, begot! Pfff, wij hebben helemaal niets met de Oostenrijker en zijn muziek. Om toch een beetje in de sfeer te komen, roepen we de hulp in van Spotify. Terwijl er enkele Hoogduitse, dramatische liederen in onze koptelefoon schallen, beginnen we te lezen. Al snel zitten we aan het sterfbed van de amper eenendertigjarige Weense componist. Geveld door buiktyfus begint hij zwaar te hallucineren. Der Franz herbeleeft zijn liefdes, zijn armoede en de escapades van zijn vrienden. En in tegenstelling tot zijn muziek — wat een gruwel — genieten we oprecht van deze anekdotes. Na enkele hoofdstukjes zitten we zelfs zo in the zone dat we tijd en klank vergeten. Even van de wereld los.

Wat is het een plezier om nog eens een strip van Pieter van Oudheusden zaliger te lezen. Hij fladdert lichtvoetig en ironisch door het leven van de componist. Van zijn ontzag voor Beethoven over de angst voor de liefde van zijn muze tot gegniffel over Schuberts geslachtsziekte. Alles en iedereen komt aan bod. Netjes gedoseerd, met een kwinkslag, maar vooral zo fijn geschreven. Oh, wat was hij meer dan een topvertaler van Samber, Thorgal en andere Jonathans.

Dik zeven jaar na het overlijden van zijn scenarist, rondde Jeroen Janssen het verhaal af. Zijn bekroonde journalistieke beeldverhalen, onder meer over de teloorgang van het polderdorp Doel, duwden het Schubert-project steeds naar de achtergrond. Maar het was het wachten meer dan waard. De cover is nog getekend in de typische Bakamé-stijl. Te vol, te surreëel en helaas weer niet-commercieel. Maar dan open je het boek en verrast Janssen je onmiddellijk met zwart-wittekeningen als waren het oude houtsneden... wat effectief zijn techniek was! Heel knap gedaan, maar door de grafische drukte weer allesbehalve een evident begin. Geholpen door de tekst sleurt de Gentenaar je wel vlug mee in de donkergrijze dagen net voor Schuberts overlijden. Enkele pagina's verder begint de ijlende componist te hallucineren. En al vanaf de eerste anekdote pakt Janssen je helemaal in. Elke van de elf verhaaltjes is getekend op een ander gekleurd papier. Net zoals bij Typex' Andy dwingt dit de jongste Bronzen Adhemar-winnaar tot het uiterste. Op het diepgroene, zwarte of felrode papier schildert hij laag na laag zijn verhaal in kleur, steeds door de ondergrond zijn stijl wat aanpassend in kadrering, lettertype of pagina-aanpak. Het levert opvallend veel prachtige prentjes op.

Posthumus is postuum het mooiste stripboek van Pieter van Oudheusden en tegelijk ook Jeroen Janssens toegankelijkste werk geworden. Nu nog een andere cover en een terechte buitenlandse vertaling wenkt.
WOUTER PORTEMAN --- april 2020