Het Petanquespel
COMPLEET VERHAAL
Het Petanquespel
KLIK
voor andere strips van
Éric Hübsch


KLIK
voor andere strips van
Éric Stoffel

KLIK

voor andere strips van
Serge Scotto

KLIK

voor andere strips van
Marcel Pagnol
HET PETANQUESPEL
Éric Hübsch + Serge Scotto / Éric Stoffel naar een verhaal van Marcel Pagnol
Saga Uitgaven | 56 p. | € 19,95 (HC)
Genietbaar
Ondertussen hebben we twaalf vertaalde stripbewerkingen van Marcel Pagnol voor de kiezen gekregen. Naast de gekende scenarioschrijvers Serge Scotto en Éric Stoffel is het — na het tweeluik Topaze en het one-shot Cigalon — opnieuw aan Éric Hübsch om tekenaar van dienst te zijn. Hierbij kunnen we niet onvermeld laten dat we ook al grote fan waren van zijn kunsten in het Arleston-sprookje Legenden van Troy: Ploneïs de Onzekere. In ieder geval is hij de perfecte tekenaar om de beeldrijke taal van Pagnol om te zetten in een zeer genietbare strip.

We maken kennis met de jonge Pagnol, zijn vriend Lili en stroper Mond die de jongelui de trucen van de foor leert om konijnen te stropen. Dat plassen op korenaren hier een niet onbelangrijke rol speelt, willen we je niet onthouden. In de tijdloze Provençaalse setting gebeurt het dat een Monsieur Vincent, archivaris van de prefectuur, een petanquetournooi organiseert met een aanzienlijke hoofdprijs van 750 francs. Dit lokt natuurlijk heel wat geïnteresseerden, Pessuguet, Ficelle en Pignatel voorop. Zij zijn zowat de Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Vincent Kompany van de lokale petanquescene. Veertig teams nemen het tegen elkaar op, waaronder ook het team van Bellons, gevormd door vader Joseph, oom Jules en onze stroper Mond. En uiteraard komt het tot een zinderende, meesterlijk in beeld gebracht finale. Wie wint, laten we even in het midden (tenzij je Tijd voor Geheimen al hebt gelezen, waarin dit verhaal een hoofdstukje vormt), maar we kunnen wel verklappen dat een "Fanny" op het nippertje vermeden wordt. En geloof ons vrij, als amateur-petanquespeler wil je absoluut geen Fanny ondergaan.

Een leuke extra is het dossier met interessante weetjes over Pagnol en zijn liefde voor strips. Ook nog even vermelden dat — tot onze verbazing — de titel in het Frans La Partie des Boules luidt. En wij die dachten dat "petanque" een van die Franse woorden was die het, net zoals bijvoorbeeld guillotine, tot wereldtaal geschopt had.

En als klap op de vuurpijl hebben we een nieuw motto gevonden: "S'aco's pas vuei, sara deman". Jazeker!
JOHAN DECLOEDT --- februari 2020