Piet Pienter en Bert Bibber integraal 1
DEEL 1 VAN INTEGRALE REEKS IN ELF DELEN
Piet Pienter en Bert Bibber integraal 1
KLIK
voor andere strips van
Pom
PIET PIENTER EN BERT BIBBER integraal 1
1. In het Spoor van Sherlock Holmes - 2. De Inca-schat der Cordillera - 3. Het Raadsel van de Schimmenburcht - 4. Plakijzerpiraten - 5. De Diamantmijnen van Koningin Salami

Pom
Matsuoka | 304 p. | € 34,99 (HC)
Pom Duchesse in een lightversie
En dan — na heel wat gepalaver door alle rechthebbenden — was ze er eindelijk: de integrale van onze jeugdhelden Piet Pienter en Bert Bibber. In ons eindejaarslijstje meldden we nog dat dit een uitgave is waar we met veel plezier naar uitkeken. Onze vijfenveertig originele exemplaren waren immers al lang stukgelezen en we konden ons na al die jaren niet echt een minder sterk avontuur voor de geest halen. De twee albums rond het Vredeswapen laten we nu bewust even buiten beschouwing, maar deze verhalen worden door een rechtenkwestie sowieso niet opgenomen in de elf bundelingen. Voor de zekerheid hadden we onze favoriete stripspeciaalzaak een exemplaar apart laten leggen. Het was immers een beetje koffiedikkijken hoe de verkoop zou lopen. Piet en Bert waren ooit zeer populair, maar toch vooral in het Antwerpse blijkbaar. We hebben ons niet laten verleiden om de luxe aan te schaffen, al zagen de ex librissen van Charel Cambré er wel zeer verleidelijk uit. We konden het niettemin niet opbrengen om een dubbele prijs neer te tellen voor een linnen rug en een handtekening van de dochter van Pom. Sorry, Charel.

Thuisgekomen doken we natuurlijk onmiddellijk in het dossier. We hadden al de wildste verhalen gehoord over het moeilijke karakter van Pom en nu hoopten we op wat saillante details uit eerste hand. Tien minuten later bleven we dan ernstig verweesd achter: oké, we kregen wat anekdotes uit de intieme familiekring, er werd gerefereerd naar zijn studies in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog en de moeilijke situatie achteraf, maar nergens vonden we een greintje diepgang en men omzeilde de heikele punten met een boog zo groot als de Oosterweelverbinding. Bovendien vonden we het zeer vreemd dat de vijf verhalen in deze bundeling amper geduid werden en dat men zich beperkte tot het uitlichten van een enkele anekdote. Een stripreeks die regelmatig inspeelt op de politieke of culturele actualiteit heeft nood aan achtergrondinformatie en die ontbreekt hier volledig. Op dat gebied zijn we natuurlijk verwend: integrales van Sam, Chlorophyl of Johan en Pirrewiet, om er maar drie te noemen, toonden ons eerder hoe het wel kan.

Na deze anticlimax hadden we eerlijk gezegd niet veel zin om aan de albums zelf te beginnen, maar dat heeft gelukkig niet lang geduurd. En zo werden we al snel weer meegesleept in het cocaïneschandaal van In het spoor van Sherlock Holmes, de exotica van De Inca-schat der Cordillera en de geestige valsemunters van Het Raadsel van de Schimmenburcht. In Plakijzerpiraten krijgen we (niet voor het laatst) te maken met een spectaculaire uitvinding en De Diamantmijnen van Koningin Salami geeft een vette knipoog naar King Solomon's Mines, waarvan de populaire verfilming uit 1950 bij de meeste mensen nog redelijk vers in het geheugen zat.

Hoewel je aan alles kunt zien dat je met een strip te maken hebt die de pensioenleeftijd heeft bereikt, blijven de verhalen — in tegenstelling tot heel wat generatiegenoten — verbazend goed overeind. Toegegeven, de algemene setting (de auto's, de gebrekkige communicatiemiddelen) doet heel fifties aan, maar Pom slaagt er als geen ander in om de spanning op te bouwen en te mixen met een dosis universele humor die vaak de slapstick overstijgt. Hij besteedt vaak enkele pagina's aan een scène als de actie daar om vraagt (een dagelijkse publicatie in de krant vroeg nu eenmaal om een flink aantal cliffhangers) en zo roetsj je als lezer zonder problemen mee in de vertelling. De tijdsgeest laat zich ook kennen in de portrettering van vrouwen en zwarten, al durft hij de gangbare gewoontes wel eens links te laten liggen. De meid van "perfesser" Snuffel bijvoorbeeld is van het onderdanige type, maar Susan is een geëmancipeerd katje dat je niet zonder handschoenen moet aanpakken. Een misdadiger die met besmeurd gezicht uit het riool kruipt, wordt dan weer wel onbeschroomd met het n-woord aangeduid en de lokale stam uit De Diamantmijnen van Koningin Salami krijgt de Kuifje in Afrika-behandeling. Anno 2020 zijn dit zaken die wellicht niet meer zouden kunnen, maar dat is een discussie die we hier niet willen voeren.

Deze hernieuwde kennismaking met enkele Vlaamse stripiconen is dus geen onverdeeld blij weerzien geworden. We konden weliswaar opnieuw genieten van enkele classics, maar het achtergronddossier laat serieus te wensen over. In juni verschijnt de tweede bundeling al en dan zien we ook huisfavoriet professor Kumulus voor de eerste keer opduiken. Vanaf dat album zullen er trouwens nog maar vier verhalen opgenomen worden per deel. Hopelijk gebruikt men de vrijgekomen pagina's om een goed onderbouwd dossier samen te stellen. Deze reeks verdient dit...
MARIO STABEL --- maart 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: