Opstaan... en Doorgaan
COMPLEET VERHAAL
Opstaan... en Doorgaan
KLIK
voor andere strips van
Willem Ritstier
OPSTAAN... EN DOORGAAN
Verder na een Verlies

Willem Ritstier
Volt | 200 p. | € 20,00 (SC)
First Dates
Na een vijf jaar durende rollercoaster van emoties, (vruchteloze) behandelingen en een lijdensweg verloor Willem Ritstiers echtgenote Will de strijd tegen borstkanker. Daarover vertelde de strip- en wenskaartenmaker in het fenomenale Wills Kracht dat in 2017 verscheen. Hoe het daarna verder ging, kan je nu lezen in Opstaan... en Doorgaan.

Willem ondervindt na het verlies veel steun van zijn kinderen, zijn hond... en zijn overleden vrouw. Will spookt (letterlijk) in zijn gedachten. Hij wordt er af en toe op betrapt dat hij ook luidop met haar babbelt. Ze geeft hem raad bij beslissingen die hij hoort te maken tot een onvermijdelijk afscheid zich aandient. We krijgen nog wat flashbacks over zijn moeder, die hem minder steunde, en zijn zoon komt hem soms wakker maken omdat hij zich op een hypochondrische manier zorgen maakt over zijn eigen gezondheid. Het hoofdbestanddeel van dit boek bestaat echter uit Willems besluit om te daten, met toestemming van zijn kinderen. Maar hoe gaat dat daten tegenwoordig? Hij schrijft zich in op datingsites, spreekt af met een heleboel vrouwen, maar wat levert het hem werkelijk op? Hij ontmoet vrouwen met bagage die zijn kijk op relaties verandert. Vaak strandt het na een "we mailen of bellen nog wel" of zelfs dat niet omdat er geen klik is. In het tv-programma First Dates is dat eveneens de grootte dooddoener. Af en toe is er meer contact, bijvoorbeeld met de aardige Pien, zijn allereerste date. Er is ook geen klik met haar, want beiden denken nog te veel aan hun partners of ze vinden het te vroeg. Zij raadt hem aan zoveel mogelijk te daten met het argument "je moet wel je abonnementsgeld eruit halen". Dat doet hij dan ook. Om de zoveel dates spreekt Willem terug met Pien af waarbij ze over hun date-ervaringen vertellen. Pien leert hem terloops bij over vrouwen. Dat hij een keertje werd gebruikt om seks te hebben bijvoorbeeld. Al snel schreeuw je het als lezer bijna uit: "kies Pien!" Maar 't leven is geen romantische film volgens een geijkt patroon. In het nawoord maakt Willem een balans op van zijn dateavonturen na een symbolisch einde van het stripalbum. Het zal je plezieren dat hij een nieuwe liefde heeft gevonden.

Ritstier verliest zich niet in contemplatieve overpeinzingen die pagina's lang duren. Vaak is er integendeel stilte en emoties die je zelf moet invullen, want gezichtsepressies krijg je wederom niet bijgeleverd in dit album. Die emotieloze koppen zijn een sterkte voor de ene, een argument om het niet te kopen voor de andere. Je vraagt je ook regelmatig af wat Willem eigenlijk denkt over de vrouwen met wie hij afspeekt en waarom het dus telkens op niets uitdraait. Daar heb je al te vaak het raden naar. Door dat allemaal in het ongewisse te laten, zal het aan jou liggen in welke mate je je daar een eigen mening over vormt of hoe het afstand schept. Ook zijn er nog kwesties waarrond hij meer had kunnen spinnen: de band met zijn moeder, hoe het nu met zijn zoon is (toch een onvoltooid verhaalelement) en valt er nog meer te vertellen over Pien en Susanne die zijn vriendinnen zijn gebleven? Misschien allemaal stof voor een volgend album.
DAVID STEENHUYSE --- februari 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: