Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht 6
COMPLEET VERHAAL
Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht 6
KLIK
voor andere strips van
David Etien


KLIK
voor andere strips van
Serge Le Tendre

KLIK

voor andere strips van
Régis Loisel
OP ZOEK NAAR DE TIJDVOGEL -
VOOR DE ZOEKTOCHT 6
Kryll

David Etien + Serge Le Tendre / Régis Loisel
Dargaud | 64 p. | € 10,50 (SC)
Onbereikbare liefde
In de jaren 1980 verschenen vier delen van wat achteraf een van de beste fantasyreeksen van de vorige eeuw zou blijken te zijn. De reeks Op Zoek naar de Tijdvogel gaat over ridder Bolster, koningin Mara, prinses Hermelijn en tussendoor een van de meest mythische personages aller tijden, het wezen luisterend naar de eenvoudige naam De Jager.

Het eerste deel, De Hoorn van Ramor, verscheen in 1984 en in 1988 werd met Het Ei van de Duisternis de reeks afgesloten. Tien jaar later kwam het eerste deel van een reeks uit die zich voor die eerste cyclus afspeelt. Voor de Zoektocht begint dus met het album Vriend Javin en 22 jaar later verschijnt met Kryll het zesde album van de prequelfase die al langer duurt dan de zoektocht naar de tijdvogel zelf.

Het klinkt allemaal wat ingewikkeld, maar de verhaallijn is dat gelukkig niet. Oudgedienden Régis Loisel en Serge Le Tendre kennen hun klassiekers en hoewel ze respectievelijk 68 jaar en 73 jaar zijn, weten beide heren precies hoe ze hun lezers een avontuurlijk verhaal moeten presenteren. Met op de achtergrond een onbereikbare liefde laten ze hun held zijn tegenstanders zonder genade bestrijden. De bijl van De Jager is een geducht wapen dat Bolster met volle overtuiging gebruikt om de leden van de Orde van het Teken uit te roeien. Deze orde is op totale overheersing uit om de god Ramor te dienen wanneer diens geest wordt bevrijd uit de hoorn waarin deze is opgesloten. Het volk van het Gewest van de Grillige Schorren bewaakt de hoorn. Een stel huurlingen wordt betaald om de hoorn mee te nemen en per toeval kruist Bolster hun pad en besluit met hen mee te gaan. Hij wordt vergezeld door het titelpersonage van dit album, de knappe Sarabijnse Kryll. Zij heeft de bijzondere eigenschap dat de persoon die haar ontmaagt, besmet wordt met een stof die zijn bloed en botten laat oplossen. Omdat Bolster haar moeder heeft gedood en zij wraak heeft gezworen, is haar grote doel om hem te verleiden.

Waar het vorige album de nodige voorspelbare clichés bevatte, is dat nu een stuk minder het geval. Verwacht geen grote finale maar wel een goed leesbare strip boordevol actie die naadloos past in de verhaallijn van de vorige delen. Dat de fase voor de zoektocht wat lang begint te duren, is een feit. Maar als je deze reeks vergelijkt met series die gaan over de jonge jaren van andere striphelden, zoals Thorgal, Roodbaard en Blueberry, blijkt pas hoe sterk deze reeks wel is. Daarom genieten wij nog steeds van de periode Voor de Zoektocht van Op Zoek naar de Tijdvogel.
DAI HEINEN --- maart 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: