Op_Mars 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Op_Mars 1
KLIK
voor andere strips van
Grun


KLIK
voor andere strips van
Sylvain Runberg
OP MARS_ 1
Een Nieuwe Wereld

Grun + Sylvain Runberg
Microbe | 56 p. | € 19,95 (HC), de SC verschijnt later
Klaar om te ontploffen
Jasmine Stenford kijkt angstig om zich heen. Twee chirurgen hebben net een implantaat in haar kaak geplaatst. Nu zou ze zelfstandig kunnen ademen op Mars. De cipiers brengen de versufte gevangene terug naar haar cel. Ze krijgt nauwelijks tijd om te herstellen. Na een halfjaar reizen zijn ze bijna op Mars. De hel voor de ene, de toekomstige hemel voor de brave aardbewoners. Momenteel is Mars, net zoals Australië honderden jaren geleden, de ultieme gevangenis. Niemand kan er weg. Een onmogelijke Prison Break. Alle gevangenen van de aarde worden er tewerkgesteld om de dorre planeet leefbaar te maken door er kanalen te graven en speciaal gekweekte bomen te planten. Zo zullen ze de planeet letterlijk zuurstof geven. De overtollige grondstoffen gaan naar de overbevolkte en ecologisch vernielde aarde. Het spreekt voor zich dat dit een enorme geldverslindende operatie is. Gelukkig zijn de werkkrachten gratis. Een enkele reis richting funerarium.

Voor je zuchtend wegklikt... Op Mars_ is niet de zoveelste kolonisatiestrip. Het gaat niet over marsmannetjes en ander buitenaards gedoe. De planeet is zo dood als een pier. Het is ook geen typische gevangenisstrip. Daarvoor missen we de claustrofobische toestanden en de sadistische terreur van de cipiers. Op Mars_ is momenteel vooral een sociologisch, ecologisch en religieus pamflet. Kan men mensen zo straffen? Zonder hoop, zonder liefde, zonder iets. Kan men in deze Animal Farm van het grootste crapuul cipiers maken? Kan een mens überhaupt beter worden in een Big Brother-gevangenis. En waarom blijft de mens in de diepste shit steeds maar goden creëren?

In dit eerste deel van de trilogie zet de origineelste sf-scenarist van het moment, Sylvain Runberg (Orbital, Warship Jolly Roger,...) heel rustig zijn pionnen neer. Hij neemt alle tijd, maar hoe verder je afdwaalt op de rode planeet, hoe complexer het allemaal wordt. En net op het moment dat het kookpunt nadert, is het afgelopen. Verdomme. Wat verveeld surfen we naar enkele Franse sites en fora waar men het tweede deel bespreekt. En we zien de drieënhalve sternoteringen unaniem veranderen naar vier tot vijf sterren. We lezen diagonaal dat de hogedrukketel ontploft is en dat de actie van de pagina's spat, mét respect voor de opgebouwde spanningsvelden. Dat belooft!

Voorlopig moeten we het doen met het uitzetten van de grote lijnen. Gelukkig zijn de tekeningen geweldig. De Fransman Grun (Metronom', Het Verbond van de Opalen) levert hier zijn beste werk af. Fijne tekeningen met diep uitgewerkte decors worden heel zacht ingekleurd met veel oranje en rode tinten. Het past wonderwel met de harde insteek van het verhaal. Wat niet werkte bij Jan Bosschaerts Jaguar lukt hier wel. Straf.

Het eerste deel van Op Mars_ start heel veelbelovend. Als het tweede deel echt zo goed is als onze zuiderburen beweren, heeft uitgeverij Microbe goud in handen.
WOUTER PORTEMAN --- maart 2020