Oostfront Squadron 1-2
DEEL 1 EN 2 VAN VIJFDELIGE REEKS
Oostfront Squadron 1-2
KLIK
voor andere strips van
Patrice Buendia
NORMANDIË-NEMEN OOSTFRONT SQUADRON 1-2
1. De Route naar Razernij - 2. Het Eskader van Hoop

Giuseppe De Luca + Patrice Buendia / Marc-Olivier Cayre
Dark Dragon Books | 56 p. | € 19,95 (HC)
Vlieg met me mee...
In de nieuwe luchtvaartreeks Oostfront Squadron wordt de ontstaansgeschiedenis van het Franse detachement Normandië-Niemen uit de doeken gedaan. Frankrijk was tijdens de Tweede Wereldoorlog hopeloos verdeeld door de strijd tussen het collaborerende Vichy-regime onder leiding van maarschalk Philippe Pétain en de rebellerende Charles de Gaulle die vanuit Engeland het Franse verzet coördineerde. Tegen die achtergrond wordt er een nieuwe vliegende divisie opgestart die de Russische piloten moet bijstaan nadat Duitsland ook de USSR is binnengevallen in 1941. Dat de opstart van die verregaande samenwerking geen sinecure is, wordt uitgebreid verhaald in deze eerste twee delen.

Scenaristen Patrice Buendia en Marc-Olivier Cayre hebben zich duidelijk goed gedocumenteerd om dit ingewikkelde kluwen in stripvorm te gieten, maar verliezen zich te vaak in een overdaad aan details, nieuwe personages en plotwisselingen. Om het geheel wat luchtiger en apolitieker te maken, zijn er nog wat nevenintriges in het scenario verwerkt. Jammer genoeg moeten we het weer doen met de obligate rebel/stijfkop en een liefdesrelatie die gedoemd is om te mislukken.

Tekenaar Giuseppe De Luca weet op een Hugaultiaanse manier vliegtuigen en ander rollend materieel te tekenen, maar schiet serieus tekort bij de gelaatsexpressie van zijn personages, een euvel dat we nog wel eens meemaken bij dergelijke semi-historische strips. Zo kan deze reeks zich niet echt onderscheiden in het overaanbod aan pilotenstrips dat de laatste jaren op ons losgelaten wordt en beginnen we ons stilaan af te vragen of deze populaire niche niet aan een serieuze herbronning toe is.
MARIO STABEL --- januari 2020