Oog in Oog 1
COMPLEET VERHAAL
Oog in Oog 1
KLIK
voor andere strips van
Eduardo Ocaña


KLIK
voor andere strips van
Arnaud Delalande
OOG-IN-OOG 1
Hitler - Stalin

Eduardo Ocaña + Arnaud Delalande / Hubert Prolongeau
Dark Dragon Books | 64 p. | € 19,95 (HC)
Over grote ego's en kleine mensen
We zitten aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Adolf Hitler en Jozef Stalin verdelen de Poolse koek en sluiten met het Molotov-Ribbentroppact een niet-aanvalsverdrag af dat de loop van de Europe geschiedenis serieus zal beïnvloeden. Aan het verdrag komt al snel een einde als de Duitsers het in 1941 eenzijdig opblazen en met Operatie Barbarossa een groots offensief tegen de Russische beer op poten zetten. Stalin weigert aanvankelijk de geruchten te geloven en zo worden de onvoorbereide Sovjettroepen veel te laat in stelling gebracht. Geholpen door de strenge Russische winter en de vaderlandsliefde van de doorsnee communist, wordt de opmars van het Duitse leger uiteindelijk toch gestuit, maar het zal aan beide zijden nog vele honderdduizenden slachtoffers kosten vooraleer Hitler wil inzien dat zijn tweefrontenoorlog een bij voorbaat verloren zaak was.

Scenaristen Arnaud Delalande en Hubert Prolongeau hebben zich duidelijk goed ingelezen in de hele geschiedenis en slagen erin om die taaie materie op een overzichtelijke manier te presenteren. Alleen op het einde was het blijkbaar geen sinecure om het album op een coherente manier af te sluiten. Op zich leek het ons niet echt nodig om de laatste levensdagen van de beide dictators ook in het album op te nemen, maar was men beter geëindigd bij de legendarische Slag om Stalingrad. Terwijl men aanvankelijk ruimschoots de tijd neemt om het verloop van deze historische episode rustig op te bouwen, propt men op de laatste tien bladzijden zoveel informatie dat het ons zelfs verantwoord zou lijken om hier nog een extra deel aan te wijden.

Tekenaar van dienst is Eduardo Ocaña. We worden er niet warm of koud van, maar de man tekent herkenbare koppen en brengt de oorlogsgruwel op een degelijke manier in beeld.

Deze Oog-in-Oog is een goed opgebouwde opfrissing van een verschrikkelijke historische kroniek, maar blijft als raszuivere vertegenwoordiger van de negende kunst iets moeilijker overeind.
MARIO STABEL --- mei 2020