Een Nieuwe Wereld
COMPLEET VERHAAL
Een Nieuwe Wereld
KLIK
voor andere strips van
Xavier Coyère


KLIK
voor andere strips van
Stefano Carloni
DE NIEUWE WERELD
Xavier Coyère / Stefano Carloni + François Armanet / Jean Helpert
Dark Dragon Books | 112 p. | € 24,95 (HC)
Waardevol verhaal
In het jaar 1602 schrijft een monnik na een leven lang bidden zijn herinneringen op aan zijn jeugdjaren in Mexico. Zijn verhaal begint in 1520 in de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan wanneer de beroemde Spaanse conquistador Hernan Cortes voor de lege troon van de verslagen keizer Moctezuma staat. Diens dochter weet hij te redden van een bloederige dood. We komen haar weer tegen in 1538, want dan arriveert de jonge monnik Marcos de Niza uit Rome met de opdracht om de inheemse volken in de binnenlanden van Mexico te bekeren. Tijdens een feest bij de Spaanse onderkoning ontmoet hij Doña Isabel, de dochter van Moctezuma. Zij wordt uitgehuwelijkt aan de Spaanse edelman Nuño de Guzman, maar de liefde is niet wederzijds en haar aanstaande echtgenote laat haar bewaken door de wrede Xicotenga. De monnik annex ontdekkingsreiziger Marcos de Niza krijgt de voormalige soldaat Esteban toegewezen om hem te helpen op zijn ontdekkingsreis. Omdat Doña Isabel er alles aan doet om niet te hoeven trouwen, ontsnapt zij uit haar paleis en sluit zich aan bij de monnik en diens bewaker. Vanaf dat moment is het vooral een grote achtervolging en proberen ze uit de handen te blijven van Xicotenga en diens helpers.

Tijdens het lezen van dit verhaal moesten we denken aan Quetzalcoatl, het meesterwerk over de Azteken door Jean-Yves Mitton. Het einde van De Nieuwe Wereld is uiteraard anders, maar daarom niet minder fraai. Met name de laatste bladzijde vonden we heel mooi in beeld gebracht.

Met deze De Nieuwe Wereld heeft Dark Dragon Books een waardevol, goed te volgen verhaal over de Azteken in haar stripfonds opgenomen. Wij vonden het meer dan de moeite waard. Medetekenaar Stefano Carloni gooit op dit moment trouwens hoge ogen als tekenaar van De Nieuwe Avonturen van Roodbaard.
DAI HEINEN --- september 2020