#nieuwcontact_
COMPLEET VERHAAL
#nieuwcontact_
KLIK
voor andere strips van
Bruno Duhamel
#NIEUWCONTACT_
Bruno Duhamel
Saga (Collectie Bamboe) | 72 p. | € 19,95 (HC)
Veelvoud aan angsten
Douglas McMurdock is een rare vogel, een fotograaf in sociaal isolement met weinig professionele aantrek, en dito vertrouwen in de mensheid. Maar één glimp, één snelle foto, en een onbezonnen upload op sociale media maakt van zijn slapende Schotse dorpje een plotse wereldwijde hotspot.

Het ziet er niet eens zo boosaardig uit, dat monster dat auteur Bruno Duhamel ten tonele voert, en toch zijn de gevolgen voor Douglas enorm, want sociale media vergeten en vergeven niet. Zowel McMurdock, zijn dorpsgenoten, als de mensheid in het algemeen lijken ten prooi te vallen aan extreme hysterie. Duhamel behandelt zowat elke modern issue dat momenteel hip onder de aandacht komt: dolgedraaide sociale media, sensatiezucht, genetische manipulatie, de macht van multinationals, de ethische grenzen van de pers, natuur versus industrie, seksisme versus preutsheid, kapitalisme, anarchisme, vrijheid versus veiligheid.

Eerlijk? Het is allemaal wat veel. Uiteraard is een dergelijk verhaal niet gemaakt om voor volledige geloofwaardigheid te gaan, maar door in zijn vorige albums — De Terugkeer en Nooit, beide uitstekende strips — enkele van deze onderwerpen subtiel en humoristisch aan te halen, slaagde Duhamel er telkens in een bijtende satire te maken van kleinburgerlijk menselijk gedrag. Dat was ook hier bijna feilloos gelukt. Bijna, want het codewoord is subtiel. Dit keer brengt Duhamel zijn maatschappelijke kritiek directer over en net daardoor verliest het een deel van haar kracht. Duhamel steekt (haast letterlijk) de draak met een overload aan maatschappelijke angsten. Door dat teveel boet het verhaal aan herkenbaarheid in. Jammer, want de intentie zat andermaal bijzonder goed.

Humor voor de goede verstaander blijft een constante in Duhamels werk. Het oude vrouwtje dat fulmineert tegen de wedren naar populariteit om vervolgens te vragen wanneer haar interview op tv komt, het per ongeluk neerschieten van een papegaaiduiker voor de ogen van schietgrage cameralui of verkeerd gespelde posters voor de anarchistische band Dylsexia. Best grappig allemaal, maar ook dit is helaas directer dan de meer gelaagde humor uit Duhamels eerdere werk. Al hebben we best ook gelachen met het platte opportunisme van de kruidenierster of met de lama waar Douglas de CIA op dreigt af te sturen omdat het beestje een revolutionaire link heeft. Dat Twitter in Duhamels wereld Twister heet, is ook niet mis te verstaan.

Dit alles om mee te geven: #nieuwcontact_ is zeker niet mis, maar dit keer heeft Duhamel net iets te hard zijn best gedaan om te bewijzen dat er op deze wereld best wel veel getwist wordt. Hoe dan ook, wie dit allemaal too much over the top vindt, kan nog steeds genieten van Duhamels kenmerkende tekenwerk. Zijn volgende one-shot wordt trouwens een western.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- januari 2020