Nestor Burma 14
COMPLEET VERHAAL
Nestor Burma 14
KLIK
voor andere strips van
François Ravard


KLIK
voor andere strips van
Emmanuel Moynot


KLIK
voor andere strips van
Léo Malet
NESTOR BURMA 14
De Ratten van Montsouris

François Ravard + Emmanuel Moynot naar de roman van Léo Malet
Casterman | 64 p. | € 18,95 (HC)
Nestor en Jerome
Na Jacques Tardi, Emmanuel Moynot en Nicolas Barral krijgt Nestor Burma, naar de detectivereeks van romanschrijver Léo Malet, een vierde tekenaar. François Ravard, van wie Concerto Books al het one-shot Didier, of het 5de Wiel aan de Tractor vertaalde, is de nieuwste aanwinst voor de reeks. Moynot staat Ravard bij als scenarist en helpt 'm ook wat bij de tekeningen. Je merkt het verschil haast niet. Uiteindelijk grijpen de karakterkoppen, hoe de personages zich gedragen en bewegen en de bladschikkingen nog steeds terug naar Tardi's albums. En Parijs blijft Parijs.

Deel 14 is een verstripping van de roman Les Rats de Montsouris. Daarin werkt de detective tegelijk voor twee klanten. De ene is Ferrand, met wie Nestor tijdens de Tweede Wereldoorlog tijd doorbracht als krijgsgevangene. Hij vraagt Nestors hulp in verband met een reeks diefstallen. De andere is Gaudebert, die tot de rijke burgerij behoort. Iemand chanteert hem en Nestor moet te weten komen wie. Op het eerste gezicht lijken beide zaken niets met elkaar te maken te hebben. Nestor komt er echter al snel achter dat ze verbonden zijn door een bende dieven, bijgenaamd de Ratten van Montsouris.

Na het vorige album, dat zich in de betere buurten afspeelde, blijft dat decor nog wat hangen. Tegelijk krijgen we ook het volstrekt andere Parijs te zien: armoede, povere flatjes, dronken sletjes in gangen en haveloze clochards op straat, verleptheid en ongemak. Het ideale milieu voor een Nestor in heel goede doen, met de vertrouwde spitante dialogen, wijsneuzerigheid en opgebouwde intriges die naar verrassende wendingen leiden.

Beide extremere beelden van Parijs krijgen we zelden te zien in de strips van die andere Parijse detective: Jerome K. Jerome Bloks. Waar Jerome een jongeling is, een warhoofd en getuigend van goed fatsoen, is Nestor veeleer de cynische volwassene, getekend door het leven. Beide heren hebben echter tonnen ervaring, inzicht en ze zijn verdachten of bedrog dankzij hun schranderheid vaak een stap voor. Beide heren lopen net zo goed in hun ongeluk of krijgen klappen, ze begeven zich nu eenmaal vaak in het misdaadmilieu dat niet met zich laat sollen. Beide heren en hun avonturen schatten we torenhoog in. Beide reeksen zouden in geen enkele stripbibliotheek mogen ontbreken.
DAVID STEENHUYSE --- september 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: