Na de Hel 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
Na de Hel 1
KLIK
voor andere strips van
Fabrice Meddour


KLIK
voor andere strips van
Damien Marie
NA DE HEL 1
De Tuin van Alice

Fabrice Meddour + Damien Marie
Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) | 56 p. | € 19,95 (HC)
Alice in Hell*
Dorothy monstert de schade aan haar plantage na de doortocht van de Noordelijken. De jonge Alice blijft verweesd achter en trekt zich terug in haar droomwereld. Hunk, Zeke en Hickory dragen de fysieke en mentale sporen van vier jaar Amerikaanse Burgeroorlog. Dit geplaagde kwintet gaat op zoek naar sporen, wil antwoorden op vragen die nooit mochten gesteld worden.

Scenarist Damien Marie maakte het de lezer met dit eerste deel van Na de Hel niet gemakkelijk. Qua sfeer schept hij een setting die gemakkelijk kan wedijveren met Moeder Oorlog van Maël en Kris, maar we moeten toegeven dat een aantal zaken — zelfs na een tweede lezing — nog allesbehalve duidelijk zijn. Het pakkende basisgegeven wordt onder andere onderstut met flarden Alice in Wonderland en The Wizard of Oz en in bepaalde scènes zien we ook fragmenten uit de film Deliverance voorbij hinken. Deze toevoegingen werken als een soort van metafoor voor verlies, agitatie en eenzaamheid, maar ze maken het verhaal bij momenten ook nogal overladen. We gaan er wel vanuit dat alle losse snippers netjes zullen samenkomen in het volgende deel.

De aquarellen van Fabrice Meddour zijn wel zeer knap. Hij slaagt erin om het groot aantal gruwelijke scènes op een treffende, maar tegelijk ook serene manier te vatten. Vakwerk! Voor iedereen die de Secessieoorlog vooral volgde door de tragikomische stripogen van Blutch en Chesterfield, valt deze Na de Hel koud op je dak. De auteurs verbloemen niks, maar confronteren je met de rauwe werkelijkheid en maken je tussen de regels duidelijk dat de geschiedenis al te vaak geredigeerd wordt door de kant van de overwinnaars.

Zo is dit eerste deel, De Tuin van Alice, een album geworden dat zijn kwaliteiten mondjesmaat prijsgeeft en dat we zeker nog eens moeten herlezen als de reeks volledig is. En vaak zijn net dat de albums die uiteindelijk het langste blijven hangen...

* © Annihilator, 1989.
MARIO STABEL --- maart 2020