Les Misérables 1
COMPLEET VERHAAL
Les Misérables 1
KLIK
voor andere strips van
Looky


KLIK
voor andere strips van
Maxe L'Hermenier

KLIK

voor andere strips van
Victur Hugo
LES MISÉRABLES 1
Fantine

Looky / Siamh + Maxe L'Hermenier naar de roman van Victor Hugo
Daedalus (Diedeldus) | 72 p. | € 9,95 (SC) • € 19,95 (HC)
Classic light
Enkele klikken op de goed gedocumenteerde website Stripinfo.be lieten ons zien dat er nog minstens vijf andere verstrippingen zijn van deze klassieker van Victor Hugo. We konden ons nog vaagweg de versie uit de collectie Graphic Classics van uitgeverij EPO voor de geest halen, maar blijkbaar hebben ook mangaka's als Takahiro Arai zich aan een adaptatie gewaagd. Op zich hoeft dit niet te verbazen: het verhaal over rancune, liefde en sociale uitbuiting blijft een dijk van een vertelling, zelfs na meer dan honderdvijftig jaar.

Deze uitvoering richt zich vooral tot een jonger publiek dat geen zin heeft om de turf van bijna duizendvijfhonderd pagina's in de originele versie tot zich te nemen en wist ons al bij al nog aangenaam te verrassen. Scenarist Maxe L'Hermenier houdt het simpel, maar weet toch de gelaagdheid uit de oorspronkelijke vertelling te vatten. Door de focus eerder op de sloor van dienst, Fantine, te leggen en net iets minder op Jean Valjean, mikt hij nog meer op de gevoelige snaar. Alles wordt proper en toegankelijk in beeld gebracht door het duo Looky (Vivien Chauvet) en Siamh. We hebben alleen wat bedenkingen bij de cover die ons niet echt op de doelgroep gericht lijkt.

Of het nu in boek-, strip-, manga-, film- of televisieserievorm is, de avonturen van Jean Valjean, politie-inspecteur Javert en het meisje Cosette blijven tot de verbeelding spreken. De gelauwerde musicalversie laten we bewust even buiten beschouwing, maar dit heeft vooral te maken met onze verschoten herinnering uit 1988 aan een te krappe stoel op een balkon in het Londense West End, gecombineerd met sloten halflauwe British ale én onze aangeboren aversie voor het genre.
MARIO STABEL --- oktober 2020