Mijn Vader, de Dronkaard
COMPLEET VERHAAL
Mijn Vader, de Dronkaard
KLIK
voor andere strips van
Stéphane Louis
MIJN VADER, DE DRONKAARD
Stéphane Louis
Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) | 72 p. | € 19,95 (HC)
Drama met drankgeur
Lucien Basset is verslaafd aan drank. Dat kan gebeuren. Daar gaan ook meestal drama's mee gepaard. Lucien is intussen zijn vrouw kwijt en van zijn zoon heeft hij ook al jaren niets vernomen. Eigen schuld, dikke bult. Terwijl hij alweer zo dronken als een lor en half slapend aan de cafétoog hangt, herkent hij plots zijn zoon tijdens een nieuwsuitzending op tv. Na nog een paar dieptepunten, die hem een nachtje in de cel opleveren, ziet hij min of meer de dood in de ogen en besluit hij zijn zoon te gaan opzoeken. Zijn ex-vrouw moet hem daarbij helpen. Maar kan hij zijn demonen zo makkelijk bedwingen? En hoe zullen zijn ex en zijn zoon reageren wanneer ze hem terugzien?

Stéphane Louis kennen we hoofdzakelijk van sf-reeksen die hij tekent en/of schrijft. De laatste jaren wisselt hij die af met (luchtige) drama's zoals Liefde en Haat en Road Therapy, allebei voor tekenaar Lionel Marty. Ook Mijn Vader, de Dronkaard hoort bij deze laatste. De titel is niet uit de lucht gegrepen, want Louis baseerde het hoofdpersonage Lucien op zijn eigen vader, wiens bewogen voorgeschiedenis hij deelt met de stripfiguur. In zijn voorwoord stipt Louis aan dat hij met dit album lezers wil sensibilseren over oorzaken en gevolgen van drankzucht en dat alcoholisme niet te associëren valt met feestjes, wel met de dood. Hij kiest er niet voor om zichzelf (en zijn broer) als personages op te voeren om het als waarnemer te vertellen. Hij laat in de strip Lucien tegen zichzelf praten, wat altijd wat raar overkomt, maar in dit geval inzicht biedt in de gedachtegang van een alcoholicus. Treurig, soms ook grappig.

Het is aanvankelijk niet duidelijk of Mijn Vader, de Dronkaard op de komische weg blijft zwalpen. Uiteindelijk volgen er heel mooie, intense momenten. Een intimistisch drama met een drankgeur. En van die Louis verwachten we nog interessante verhalen.
DAVID STEENHUYSE --- januari 2020