De Mentors 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
De Mentors 1
KLIK
voor andere strips van
Francis Porcel


KLIK
voor andere strips van
Zidrou
DE MENTORS 1
Ana

Francis Porcel + Zidrou
Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) | 48 p. | € 19,95 (HC)
Bom-moeder
Nog één duwtje. Komaan. Het tienermeisje Ana perst uit alle macht om haar baby op de wereld te zetten. Het lukt niet. Net op het moment dat de gynaecoloog haar wil knippen, valt een commando gemaskerde mannen binnen in de verloskamer. Minuten later ontdekken de aangestormde artsen een bloedbad. Iedereen is dood. Vermoord. Enkel Ana ligt nog verdwaasd op de tafel. Ze krijgt een nieuwe perswee. De aanstormende gynaecologe ontdekt dat Ana's baby gestolen is en er in haar baarmoeder een bom zit. Één incisie later ontploft alles. Twintig jaar later is Ana, die als enige de bomaanslag heeft overleefd, nog steeds een gebroken vrouw. De miljoenen die ze kreeg van de verzekeringsmaatschappij, investeert ze om wereldwijd te zoeken naar haar baby. Toevallig kruist ze het pad van het escortmeisje Joye dat weggelopen is van haar pooiers.

Ooit kwam Zidrou een jonge vrouw tegen die in haar nachthemd een pop droeg alsof het haar baby was. Het leverde de integere instantklassieker Lydie op. Hetzelfde uitgangspunt van een gebroken zwangerschap leidt nu tot een extravagante, gitzwarte thriller. Eentje die letterlijk met een knal komt binnenvallen en bomvol intriges en CIA-toestanden zit. Maar het is ook een strip met een bizarre, Bijbelse insteek. De onbevlekt ontvangen Ana blijft maar herrijzen en Maria "Joye" Magdalena, krijgt Ana's onwrikbare geloof nog niet aan het wankelen. En dan vergeten we nog een paar ander deus ex machina's. We weten niet goed wat we hier allemaal mee aan moeten. Nu is het vooral veel. Heel veel. Meer nog, we vragen ons af hoe Zidrou deze diptiek netjes zal kunnen afronden. Dat lezen we deze zomer al.

De tandem Porcel-Zidrou leverde met Folies Bergères, Ridder Brayard en De Nar beklijvende graphic novels op. Voor elk verhaal koos de Spanjaard een nieuwe stijl. Ook nu weer. Voor De Mentors gaat hij verrassend voor een Berthet light-stijl met wat bewerkte foto's als decor. Hoe duidelijk en vlot leesbaar het verhaal hierdoor ook wordt, het doet je vooral afvragen hoe Philippe Berthet zelf deze thriller zou getekend hebben.

Het eerste deel van De Mentors is één groot vraagteken. We kunnen alleen maar duimen dat de vele intriges en verwachtingen ons leiden naar een even groot uitroepingsteken. Wordt vervolgd!
WOUTER PORTEMAN --- mei 2020