Meneer Jules
COMPLEET VERHAAL
Meneer Jules
KLIK
voor andere strips van
Arno Monin


KLIK
voor andere strips van
Aurélien Ducoudray
MENEER JULES
Arno Monin + Aurélien Ducoudray
Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) | 88 p. | € 24,95 (HC)
Tour de force
De bejaarde meneer Jules, die er als een goedaardige sprookjesreus uitziet, doet boodschappen in de buurt waar iedereen hem kent. Bij de apotheek haalt hij honderdvijftig condooms, een grote hoeveelheid glijmiddel, tig producten voor de vrouwelijke intieme hygiëne en dat lijkt de apotheker normaal te vinden. Even later wordt duidelijk waarom, meneer Jules is souteneur. Solange en Brigitte, de twee dames die voor hem werken, hebben hun beste tijd gehad, maar hebben niks te klagen.

Artiesten stellen het leven in een Franse banlieue graag romantisch voor en dat is in dit geval niet anders. Maar wanneer de jonge Tina meer dood dan levend op de keukentafel van meneer Jules beland, worden we eraan herinnerd dat prostitutie ook een somber en schrikwekkender gezicht heeft.

De story van Meneer Jules is meermaals verteld en zal niemand verrassen. Maar de manier waarop Aurélien Ducoudray (Moeder Rusland, De Honden van Pripyat, Te Mooi om Waar te Zijn) van een clichématige historie een potig en ontroerend verhaal maakt, mag je gerust een tour de force noemen. Ducoudray gebruikt alle trucen van de foor, maar hij doet het minder flagrant en opzichtig dan we van sommige toppers gewend zijn waardoor het nooit onverteerbaar wordt.

Meneer Jules kon zich geen betere tekenaar dan Arno Monin (De Adoptie) dromen. Niet enkel vat Monin de correcte toon voor decor en milieu, ook zijn bezielde personages weten de juiste emoties bij de lezers op te roepen. Monin toont wat Ducoudray verzwijgt, het lijkt ons een voorbeeldige manier van samenwerken. Kortom, Meneer Jules is op alle gebied geslaagd.

Wie in deze bijzondere tijden eens iets anders dan Netflix wil, raden wij deze strip ten zeerste aan.
FLO VAN DIJCK --- maart 2020