De Meester-chocolatier 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
De Meester-chocolatier 1
KLIK
voor andere strips van
Chetville


KLIK
voor andere strips van
Eric Corbeyran
DE MEESTER-CHOCOLATIER 1
De Boetiek

Chetville + Eric Corbeyran / Bénédicte Gourdon
Daedalus | 72 p. | € 19,95 (HC), de SC verschijnt later
Voor de chocoholic
Ja hoor, wij zijn gek op chocolade in al zijn vormen en formaten. Concheren, ganache, couverture... die termen hebben voor ons al lang geen geheimen meer. We weten bij Pierre Marcolini perfect te zeggen welke pralines in onze ballotin terecht moeten komen en de experimenteerdrang van Dominique Persoone kunnen we alleen maar toejuichen. Een keer hebben we tijdens een scoutskamp een chocolate cold turkey moeten ondervinden en sindsdien hebben we ervoor gezorgd dat dat ons nooit meer moest overkomen. Yep, al meer dan dertig jaar unclean en daar zijn we fier op, de cholesterolwaarschuwing van onze huisdokter ten spijt. Als de persoon die in zijn eentje de gemiddelde Belgische chocoladeconsumptie met een paar procentpunten de hoogte injaagt, vonden we onszelf dan ook de ideale klant om deze De Meester-chocolatier te bespreken.

Deze nieuwe trilogie van Eric Corbeyran past in het beproefde concept van eerdere reeksen van zijn hand zoals Châteaux Bordeaux of Cognac, maar draait deze keer niet rond geestrijke dranken, wel rond cacao. Alexis Carret is werkzaam bij een gerenommeerd chocolatier die gevestigd is in de chique Koninginnegalerij, vlakbij de Brusselse Grote Markt. Hoewel hij de drijvende kracht is achter de nieuwe creaties van Maison Perdreaux, is het steeds de eigenaar die de marsepeinen pluimen op zijn hoed van fondant mag steken. Alexis droomt dus meer en meer van een eigen zaak en wordt hierin aangemoedigd door een aantal oude vrienden.

Corbeyran, hier bijgestaan door co-scenariste Bénédicte Gourdon, slaagt er als vanouds in om een tamelijk basic gegeven te pimpen tot een heuse pageturner. Ze wisselen chocoladeweetjes af met een economielesje voor beginners en voegen er en passant nog een toefje criminele creaturen en een ménage à trois (ou quatre?) aan toe. Zo houden ze het 66 pagina's boeiend en krijg je zelfs zin om het aanvullende dossier te lezen.

Tekenaar van dienst is Chetville (Denis Merezette). We zijn heel gecharmeerd door zijn fijne decors van het hedendaagse Brussel, maar sommige van zijn personages (waaronder Alexis zelf) komen niet helemaal goed tot hun recht. We vinden het ook wel fijn dat er in een strip een of ander easter egg (pun intended) verborgen zit. Hier konden we op pagina 43 niet om de vlooienmarktscène uit het Kuifje-album Het Geheim van de Eenhoorn heen.

Deze nieuwe reeks maakt met dit eerste deel, De Boetiek, een veelbelovende start. Wij degusteerden het met een zakje lekker grote paaseitjes van Tony's Chocolonely binnen handbereik. Andere strip- en foodpairingtips zijn guilty pleasure-gewijs van harte welkom bij ondergetekende!
MARIO STABEL --- maart 2020