Marius 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
Marius 1
KLIK
voor andere strips van
Sébastien Morice


KLIK

voor andere strips van
Éric Stoffel

KLIK

voor andere strips van
Serge Scotto

KLIK

voor andere strips van
Marcel Pagnol
MARIUS 1
Sébastien Morice + Serge Scotto / Éric Stoffel naar de roman van Marcel Pagnol)
Saga Uitgaven | 56 p. | € 19,95 (HC)
Op reis in Pagnols verbeelding
In de haven van Marseille gaat alles zijn gangetje, op het gewone ritme van het komen en gaan van schepen. Ieder heeft er zijn eigen gewoontes en gebruiken. Dat is niet anders in de Bar de la Marine, het café van César dat in de praktijk eigenlijk meer gerund wordt door zijn zoon Marius, ook al wil Marius zelf eigenlijk niets liever dan het ruime sop kiezen. De boot op, weg bij zijn vader, de eigenwijze man die cocktails maakt met vier derde en achteraf niet wil horen dat zijn wiskunde ernaast zit. Marius wil gaan varen en is bereid daarvoor veel op het spel te zetten. Wie weet, zelfs datgene dat hij nog niet beseft, want de spreekwoordelijke kapers zijn vlakbij.

Dit lijkt de zachtste, of alleszins de minst bijtende Pagnol-verstripping te worden. Maar opgelet, laat je niet vangen door de zachte en zomers aandoende, oranje-bruine inkleuring of door de grafische voorstelling van Fanny, die zo uit een Disney-storyboard lijkt te zijn weggeknipt. Ook in deze Pagnol-verstripping laten scenaristen Serge Scotto en Éric Stoffel weer heel wat kleine menselijke kantjes sluimeren. Voorlopig eerder zachtjes smeulend. In het vervolgdeel zal het ongetwijfeld een verraderlijke veenbrand blijken. Dat is immers Marcel Pagnol ten voeten uit. Geen in your face-kritiek of dito spot, maar wel even rake subtiele verwijzingen naar het onhebbelijke in de mens.

Dit is het eerste deel van een tweeluik, dat dan weer het eerste is van drie verhalen die cineast-(toneel)schrijver Marcel Pagnol neerpende over Marseille. Marius, Fanny en César kregen daarin elk hun volume. Wij zijn alvast benieuwd welke dromerige Marseillaanse taferelen Sébastien Morice nog voor ons zal creëren, zodat we ons tijdens de zomerse staycation op reis kunnen wanen in Pagnols verbeelding.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- mei 2020