Man& Kerel als Stripfiguren
COMPLEET VERHAAL
Man& Kerel als Stripfiguren
 
MAN & KEREL ALS STRIPFIGUREN
Stefan van Dinther
Oogachtend | 64 p. | € 22,00 (HC)
Visuele afleiding
Na Tobias Schalken, die vorig jaar het one-shot Eldorado publiceerde, waagt zijn kompaan van het Eiland-collectief Stefan van Dinther, zich ook nog eens aan een eigen strip. In Man & Kerel als Stripfiguren worden wetmatigheden, clichés en basiselementen van de strip in de kijker geplaatst.

Van Dinther voert een lange slungel (Man) en een korte dikke (Kerel) op. De twee expressieloze figuren lijken niets anders te doen te hebben dan een kopje koffie inschenken en daarbij zwijgend te mijmeren over wat ze zien. Na het ontvangen van een brief trekken ze op tocht, dat op zich al een paginalange onderneming is. In de stad hebben ze een afspraak met een konijn dat de twee figuren opdraagt zich als stripfiguren te gedragen. Zo gezegd, zo gedaan. Via een Onklopbaar-achtig foefje duiken ze in een voor hen volstrekt nieuwe wereld. In tientallen strookjesstrips spelen ze met stripidiomen zoals tekstballonnen, bewegingsstreepjes, gedachtenwolkjes en onomatopeeën en ontginnen ze steeds verder de mogelijkheden en beperkingen van het stripmedium. Slapstickclichésn zoals over een banaan uitglijden, houdt voor hen in dat Man een verband rond zijn been moet krijgen. Halverwege vindt het konijn het welletjes. De twee beleven niks noemenswaardigs en ze moeten actief op zoek naar een verhaal. Ook daar borduurt van Dinther op verder. Bijvoorbeeld een zoektocht naar een vrouw levert wel resultaat op, maar niet het verhoopte, boeiende verhaal. Er volgt een reeks pagina's waarin Man en Kerel zichzelf opnieuw uitvinden en zich in onder meer het westerngenre begeven en ook een avontuurtje beleven in het Vlaanderen van de jaren 1950 via de Teletijdmachine uit Suske en Wiske.

En zo staat dit geinige album vol vooral visuele afleiding in zwart, blauw en rood. Lezers van Zone 5300 konden dit met mondjesmaat lezen. In gebundelde vorm bladert het lekker door, maar we raden een tweede gelijkaardig album af. De striptrucjes in Onklopbaar vervelen namelijk ook al na twee albums.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2020